Opinió

 

<56/72>

Raül Romeva

04.07.2012

Raül Romeva: 'El debat de la pirateria s'ha de fer amb eines democràtiques'

He de confessar que pensava que tombaríem l'aplicació de l'ACTA, però no amb aquest suport aclaparador. És el triomf de la ciutadania, és una bufetada en tota regla a la proposta de la Comissió Europea. La pressió dels gairebé tres milions de signatures en contra d'aquest acord internacional ha tingut efecte. 


L'ACTA pretén evitar la pirateria, però amb uns instruments que capgiren la truita i posen traves a drets universals com ara l'accés als medicaments o la lliure circulació a la xarxa. A més, converteix els proveïdors d'internet en policies i delators, i això no es pot permetre perquè va en contra de la neutralitat a la xarxa. Els proveïdors són autopistes, no poden decidir què i qui ha d'haver-hi a la xarxa i quan pot passar. No són l'autoritat responsable de fer judicis. 


D'altra banda, l'ACTA pot blocar la circulació de noves iniciatives i això vol dir que es limita la capacitat d'innovació i de recerca. Això seria un entrebanc per al progrés. El Parlament Europeu s'ha oposat els interessos d'un grup de pressió tan potent com les empreses de telecomunicacions nord-americanes.


Amb tot, penso que s'ha de plantejar el debat de la pirateria. Ara bé, amb unes altres eines perquè les que proposa l'ACTA no són democràtiques. Estic a favor de trobar un equilibri entre el pagament just a la creació i la protecció dels drets humans. A partir d'ara, s'ha de treballar per trobar aquest consens més enllà de l'ACTA.


Ho miris com ho miris és una gran victòria, també des del punt de vista del procediment. S'ha deixat molt clar que el Parlament treballa per als ciutadans. Avui ens hi jugàvem molt. En un moment de pèrdua de legitimitat i credibilitat de les institucions europees, calia que l'única que ha estat escollida directament per la ciutadania actués com a veritable representant. El Parlament ha reaccionat de la manera que tocava, hem demostrat que amb les majories pertinents es poden guanyar batalles importants. 


Hi ha diputats que estaven d'acord amb el contingut i que hi han votat en contra perquè les formes no han sigut les adequades. Només hi ha hagut 39 diputats, gairebé tots francesos, que s'hi han oposat, sobretot perquè a nivell nacional defensen la llei Hadopi. Alguna cosa ha passat, però, si es té en compte que fins i tot el Partit Popular espanyol s'ha abstingut. Em sorprèn que el comissari no hagi reconegut la derrota perquè hi ha una gran majoria de gent que creu que aquest debat s'ha de fer d'una altra manera. 


 


Raül Romeva, eurodiputat d'ICV


(Opinió recollida per telèfon per la redacció.)

Editorial