Opinió

 

<56/72>

Josep Guia

21.06.2012

Josep Guia: 'Fuster és plenament vigent i el temps li dóna la raó'

Per a parlar de la vigència de Joan Fuster cal dir en resum què va significar. Vull destacar quatre aportacions de Fuster: passar del resistencialisme de la derrota de la post-guerra del 36-39 a una acció positiva de futur; passar del regionalisme del Principat i del País Valencià a l'afirmació sobirana i completa d'una nació catalana; passar de l'encaix amb Espanya a una solució al marge; i passar del catalanisme conservador a un catalanisme progressista i d'esquerres.


Aquests quatre aspectes de l'aportació continuen plenament vigents i el pas del temps dóna la raó a les tesis de Fuster. Hi ha més aspectes de Fuster que caldria considerar, com ara la crítica literària i cultural, però el Fuster d'influència política va fer aquestes quatre grans aportacions.


En la reivindicació política de futur en plenitud nacional o independència s'ha avançat considerablement. En la qüestió de la nació completa, fem zigues-zagues. Es va avançar molt en els darrers anys del franquisme, però els pactes de la transició i l'Espanya de les autonomies va ser un fre i un endarreriment en la unitat nacional. A partir d'aleshores, hem viscut anades i vingudes en aquest aspecte. Sobre l'encaix amb Espanya, l'avenç és evident. Fins i tot l'ex-president Pujol ha afirmat que Vicens Vives i Espriu són morts perquè allò que preconitzaven d'encaixar amb Espanya i dirigir Espanya són vies cada cop més abandonades. El pas del catalanisme conservador a una opció progressista i d'esquerres, també és en la teulada. Si entenem el catalanisme d'aleshores com l'independentisme d'avui, és evident que és en essència progressista i d'esquerres. Convergència encara no ha fet el pas.



(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial