Opinió

 

<56/72>

Lluís Rabell

09.05.2012

Lluís Rabell (FAVB): 'Amb el desallotjament de la Rimaia, es criminalitzen iniciatives i activitats pacífiques'

El centre social la Rimaia no era un centre d'activitats socials i prou, també era un element crític de la situació escandalosa de la ciutat de Barcelona. Després d'uns quants anys es pot dir que ja tenia una certa tradició a la ciutat. Actualment ocupava un edifici de pisos de luxe que feia quinze anys que era buit. Són situacions que clamen al cel, en una ciutat on hi ha molts desnonaments cada dia, d'un caire dramàtic per a moltes famílies. Desallotjar el centre és certificar l'ordre establert, que és ple d'injustícies per a la majoria de la gent. Es perd un espai de contestació obert on, al marge de protocols, es podia fer una vida social oberta.


La Rimaia sempre ha tingut força relació amb les associacions de veïns, ara amb la de Sant Antoni, i també amb molts col·lectius. El centre participava en activitats culturals i reivindicatives del moviment veïnal, a més d'organitzar reunions, debats i actes amb els moviments socials de tota la ciutat. També era coneguda com a universitat lliure, perquè s'hi feien activitats acadèmiques i culturals obertes a tothom.


Amb accions com el desallotjament de la Rimaia es criminalitzen iniciatives i activitats pacífiques, esfondrant-les de la vida del barri. Cal insistir en aquest aspecte: hi ha una criminalització de la dissidència social focalitzada en aquesta mena d'ocupacions, de caire simbòlic i que tenen el valor d'assenyalar els dèficits de justícia social de la ciutat. Evacuar aquests centres, reprimir d'aquesta manera les manifestacions de dissidència social, és extremadament negatiu i pretén transmetre un missatge atemoridor.


És difícil no veure-hi la proximitat amb les manifestacions d'aquest cap de setmana. La Rimaia facilitava l'aplec entre activistes, moviments socials i col·lectius de tota la ciutat. El desallotjament és una manera d'enviar un missatge d'intimidació amb vista al 12-M, insistint en una política sostinguda per la Conselleria d'Interior --i que nosaltres hem criticat obertament-- d'atemorir la gent. S'inscriu en la continuïtat dels operatius repressius de la vaga del 29 de març i del desplegament extraordinari del BCE. Tot plegat, un intent de demostrar a la gent que l'administració té una força i uns recursos capaços de dissuadir tota manifestació ciutadana, tota contestació. I el desallotjament de la Rimaia s'inscriu en aquesta campanya de criminalització de la contestació social.


Lluís Rabell, vice-president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial