Opinió

Josep Vicent Boira

06.02.2012

Josep Vicent Boira: 'Crec que sí que hi ha possibilitat de canvi al País Valencià'

D'entrada, vull destacar que el manifest és una manifestació col·lectiva de gent mot plural, amb idees polítiques i nacionals dispars, però que tenim tots un punt en comú: la preocupació per la situació actual valenciana. Estem molt preocupats, tots compartim aquesta preocupació, siga quina siga la nostra procedència, i hem pensat que calia fer un pas endavant per fer veure que la societat valenciana encara és viva. En realitat, és una crida al govern de la Generalitat Valenciana perquè reaccione, i a la societat valenciana, perquè reaccione també, en un moment de crisi econòmica, política i, alhora, moral. S'ha escrit el manifest per tornar el sentit comú a la nostra societat, després de molts anys d'una certa disbauxa.

Personalment, crec que sí que hi ha possibilitat de canvi i de capgirar les coses. De fet, vist en perspectiva, la societat valenciana s'ha trobat encarada en uns quants moments de la seua història a desafiaments semblants als que tenim avui, i de tots se n'ha eixit. Em pense, doncs, que si la societat civil reacciona i torna a recuperar allò que no s'havia d'haver deixat arrabassar mai, el paper preponderant en el present i en el futur del país, ens n'eixirem. En aquest cas, val a dir, els catalans entenen molt bé què vol dir això, perquè a Catalunya ja s'ha fet més d'una vegada, però al País Valencià és més difícil.

El document que volem fer circular, redactat a partir de reunions i sopars de gent preocupada pel país, ha estat esmenat per moltes mans fins a arribar a un manifest final que és una síntesi d'idees. Hi falten alguns noms i referències, en som conscients, perquè volíem obtenir un mínim consens i que tothom el pogués subscriure. Com a exercici, més enllà del contingut i de les paraules, és una experiència nova en la societat valenciana, i una part del valor radica precisament en el fet d'existir.

Editorial