Opinió

Joan Colom Ramis

30.05.2012

Joan Colom Ramis: 'Les protestes contra Bauzá assenten les bases d'un nou moviment'

D'ençà que va arribar al poder José Ramón Bauzá ha estat inflexible i ha mantingut una línia molt dura contra els catalans. No ha cedit ni un mil·límetre en les seves propostes. Però ha topat amb una resposta social forta i bastant espontània. Una resposta que no és capitalitzada per ningú, sorgida majoritàriament dels pobles on ell va, de joves que d'una manera espontània li preparen una rebuda amb xiulets i senyeres. Sobretot per la seva política lingüística, però darrerament també s'hi ha afegit gent de col·lectius que han sofert les retallades, com ara professionals de la sanitat o de l'educació.


Bauzá desperta malestar onsevulla que vagi


El grau de protesta potser no arriba a l'odi, però sí a la crispació. Havíem tengut presidents molt contestats, com Jaume Matas per l'autopista, però mai no s'havia arribat tan enllà; la gent mai no s'havia encès tant com amb aquest personatge, que provoca un autèntic malestar a qualsevol poble que vagi. I això que la societat mallorquina és tradicionalment tranquil·la i, a la gent de poble, no li agrada sortir gaire. Però Bauzá aconsegueix de reunir centenars de persones a pobles on no hi ha ni deu mil habitants.


El PP s'ha llevat la careta


Què ha passat? Que el PP s'ha llevat la careta. Fins ara el PP tenia una ànima regionalista prou poderosa, i feia servir un doble llenguatge: un discurs de tolerància en la qüestió lingüística, havia promogut la llei de normalització i el consens, i mirava de tenir un peu a cada banda, provant d'acontentar tots dos sectors sense tocar qüestions gaire sensibles. Amb l'arribada de Bauzá, l'ala regionalista del partit ha restat totalment desplaçada, i el seu discurs és purament i durament espanyolista.


Això ha topat amb molta gent mallorquina, normal i corrent, de mitjana edat, que estima la llengua i considera que és un tema prioritari, perquè als pobles s'utilitza molt, és una llengua viva. Tota aquesta gent se sent atacada per aquest personatge, que inspira una gran antipatia. És difícil d'explicar, però a la gent mallorquina, sobretot de poble, no li agrada aquesta imatge de pinxo prepotent que gasta Bauzá.


Són les bases de qualque cosa important


S'han establert unes bases de les quals pot sorgir qualque cosa. Són protestes que neixen d'una manera instintiva de la gent, sense organització de les entitats. I hi ha manca d'alternativa. Som en un moment en què molta gent no vol intermediaris, 'Vaig a protestar per mi mateix i aniré a dir-li-ho a la cara.' Els partits tradicionals, com el PSM o el PSOE, fan una oposició una mica tèbia als ulls de molta gent, i ha nascut una consciència en tot de gent que segur que no es pensava que sortiria mai al carrer. Què en pot sorgir, d'aquest moviment? No ho sé, és un fenomen nou, però en sortirà qualque cosa. Pens que hi ha condicions perquè hi hagi un canvi important en el sentit nacional.


Bauzá no cedirà


Quant a Bauzá, crec que continuarà sense moure's. De fet, tot sigui dit, crec que les protestes li han anat bé, internament. Tenia molta dissidència, però moltes vegades la pressió exterior serveix per unir, i el partit es veu ara més reforçat que no fa unes quantes setmanes. Crec que en sortirà enfortit, del congrés d'aquesta setmana. Encara que estigui aïllat i no escolti el carrer, té la seva camarilla. I llevat que sortís una gran dissidència, que no ho sembla, crec que tirarà endavant i no cedirà.



Joan Colom Ramis, activista per la llengua
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial