Opinió

Alfred Bosch

26.05.2013

Irlanda ja té el seu Arenys de Munt

Això que han fet a Crossmaglen i Creggan Upper no és que s'assembla al procés de consultes català. És que directament l'han copiat. Jo mateix he estat tres vegades recentment en aquesta part d'Irlanda, parlant amb els organitzadors, explicant-los com vam fer les consultes a Barcelona i a Catalunya i ells obertament parlen del 'Catalan Style', de la 'Catalan Popular Democracy'. Per a ells això és una manera de superar el conflicte i de convertir l'antiga confrontació, que aquí era una guerra no fa pas tant, en un envit electoral.


De fet els acords de pau ja preveuen un referèndum oficial. Però la realitat és que cap de les dues parts ha tingut massa interès en fer-lo efectiu, encara que els republicans semblen ara més decidits que mai a impulsar-lo.


En qualsevol cas el que s'ha vist aquí i tothom m'ha comentat aquestes hores és que el procés independentista català ara mateix és una clara referència internacional. Potser nosaltres no en som conscients però els catalans hem creat una línia pròpia, reconeixible. Bona part del que nosaltres estem vivint arrenca de les consultes, que van trencar la majoria dels tabús, com els han començat també a trencar-los també aquí.


Costa, però, no remarcar una diferència important: ningú no ha enviat aquí cap Falange a intentar fer por, ni ha fet cap amenaça contra les urnes. Clarament no estan lluitant contra cap monstre que els vulgui rebentar el procés democràtic i això fa que tot sigui molt més calmat, molt menys èpic també, per tant.

Editorial