Opinió

 

<4/73>

Vicent Moreno

03.08.2012

Vicent Moreno: 'El decret de plurilingüisme és un pas enrere'

El decret no recull cap dels sis punts que des de la comissió d'Educació consideràvem primordials. Ens van proposar que valoràrem l'esborrany del decret-llei i la feina que hem fet no ha servit de res. 


Les nostres aportacions pretenien garantir una competència lingüística igual en castellà o en valencià i el coneixement d'una tercera llengua, l'anglès. Avui s'ha aprovat sense haver tingut gens de consideració pel que vam dir el conjunt de la comunitat educativa. La comissió, la formem trenta-cinc entitats diferents, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat d'Alacant, la Universitat de València...


Encara que el decret haja recollit una declaració d'intencions, a l'hora d'aplicar-lo és un retrocés. Han eliminat el programa d'immersió lingüística. No han tingut en compte ni tan sols la catalogació lingüística dels llocs de feina. Cada escola podrà decidir si cal incentivar el castellà en qualsevol àrea de treball. Per tant, es permet que es facen més àrees en castellà que no les que tocaria.


Un altre dels grans problemes és que l'alumne de les zones castellanoparlants no tindrà necessitat d'utilitzar el valencià pràcticament gens, l'assignatura de medi es podrà fer en castellà. És totalment voluntari. I a les zones catalanoparlants tampoc no és obligatori del tot.


D'una altra banda, es permetrà que els pares opinen sobre el projecte lingüístic de cada centre. Això és un retrocés perquè són els professionals els qui saben què és millor per a l'alumne.


Amb el context que dibuixa el nou decret, haurem d'estudiar quin és el marc legal en què ens trobem per millorar tot allò que correspon internament a les aules. Emplacem les escoles perquè estiguen atentes a tot això que els proposem perquè, com a mínim, entre tots puguem garantir el que tenim fins ara.


Informació relacionada: 


El Consell aprova el polèmic decret de plurilingüisme


Escola Valenciana envia un paquet de millores al decret sobre plurilingüisme del govern


La comunitat educativa valenciana rebutja en bloc l'esborrany de decret sobre plurilingüisme

Editorial