Opinió

Lluís Gendrau

18.09.2013

El Mercat de Música Viva de Vic ha constatat la mort del pop-folk

El Mercat de Música Viva de Vic és la constatació que el pop-folk ha mort. Aquest pop-folk del qual hem estat escoltant i aplaudint tantíssimes propostes aparegudes els últims anys. És la constatació que molts grups han començat un canvi radical, que segurament té molt a veure amb el context social, polític i econòmic. Ho hem vist a Vic amb bandes com Refree, tant amb la seva posada en escena com amb el seu disc; amb la Iaia, que ha fet una transformació cap a la psicodèlia i el rock simfònic; amb Anímic, que també ofereix un discurs més fosc i contundent; o amb els Pets, que tot i que finalment no van actuar a Vic també representen un canvi d'etapa. 


Vic serveix, d'alguna manera, com a baròmetre de la situació i enguany ens ha ensenyat aquest canvi de tendència que si bé ja s'havia començat a apreciar en els discs ara és molt més contundent en directe. 


També és la constatació que la fórmula de la música en directe i la fusió de rumba i músiques festives funciona al 100%. Un bon exemple és la consolidació de la Troba Kung-Fú amb 'Santalegria', que van presentar a Vic, o el d'una banda revelació com Oques Grasses, que van ser capaces de congregar a la plaça Major moltíssima gent. 


Vint-i-cinc anys després, el MMVV continua servint de punt de trobada, un punt d'observació de les noves tendències, tant pel que fa a la indústria com pel que suposa la música en directe. Si fa 20 anys a Enderrock ens va servir per posar-hi el nostre punt de partida –allà ens van reunir els redactors per constituir el primer nucli redaccional de la revista- ara continua servint per veure com s'ha transformat radicalment la indústria musical i quines són les tendències que s'obren al mercat i que impliquen artistes, managements, indústries musicals i programadors. 


Vic ha sabut anar-se transformat i continuar oferint un ventall de novetats i estrenes. És una d'aquelles cites importants de tenir a l'agenda, que no s'ha de perdre. Hi ha altres cites, com Vila-seca o la Fira Mediterrània de Manresa, que han diversificat l'oferta musical amb altres estils. Però Vic continua essent el batec del pols de la indústria de la música pop del país. 



Lluís Gendrau, director editorial d'Enderrock
(Opinió recollida per telèfon)

Editorial