Opinió

 

<25/72>

Pernando Barrena

08.02.2014

Preguntes sobre una 'mort natural'

Per què condemnen a tretze anys de presó un jove acusat d'haver cremat un autobús?


Per què durant aquests anys el fan estar en presons a mil quilòmetres de distància del lloc d'origen?


Per què els seus familiars van haver de tenir un greu accident quan anaven a visitar-lo a Herrera de la Mancha?


Per què l'han mantingut durant tots aquests anys en primer grau, en règim d'aïllament, en tensió permanent i gairebé sense cap contacte humà?


Per què no ha pogut accedir a la llibertat condicional després d'haver complert dos terços de la condemna?


Per què aquest jove havia denunciat unes quantes vegades haver estat objecte d'amenaces i pallisses per part de funcionaris de presó?


Per què l'han mantingut en règim d'aïllament fins i tot quan només li faltaven tres mesos per a complir la condemna íntegra de tretze anys?


Un jove d'Elorrio mor a la presó, a mil quilòmetres de casa seva; condemnat a tretze anys per haver cremat un autobús, ja complerts, en primer grau i aïllat. Havia denunciat tortures durant el període de detenció i pallisses de funcionaris de presons ara i adés. Poden dir allò que vulguin, però aquesta mort no ho sembla gens, de natural: morir a mil quilòmetres del teu entorn familiar per aplicació d'una legislació que cerca la venjança mai no serà una mort natural. 


El lehendakari Urkullu diu que vol posar fi a la dispersió per no alimentar el victimisme de l'esquerra abertzale. Vol dir 'victimisme' o 'víctima'? Les declaracions del lehendakari han estat, pel cap baix, extremadament desafortunades. La dispersió aplicada de manera sistemàtica és una altra forma de tortura, contra el presoner i la seva família, i això els converteix directament en víctimes. 


L'assassinat d'Arkaitz Bellón ha estat un assassinat planificat a consciència en el temps, per al qual s'han fet servir recursos públics, i que la política penitenciària ens ha servit en diferit. I tot això té responsables amb nom i cognoms; polítics, és clar. 

Editorial