Opinió

 

<23/73>

Amadeu Carbó

11.03.2014

Barcelona capital de tot, també de la sardana

Alguns opinadors de les tertúlies més 'cañí' prediquen que Barcelona s'ha convertit en una capital provinciana, és a dir, una ciutat que ha perdut pistonada i aquella velocitat de creuer imparable que exhibia tan sols fa vint anys. Però no és cert. El cap i casal no havia tingut mai tanta musculatura com ara per a acollir esdeveniments, alguns d'abast mundial i d'una gran importància. Barcelona s'ha fet gran i aborda els desafiaments des de la maduresa i l'experiència acumulada de tots aquests anys. I això ho hem aconseguit, cal dir-ho, amb l'esforç de tots.


El desafiament actual no és pas fàcil: acollir la capitalitat de la sardana durant l'any 2014. Dic que no és fàcil, convençut com estic de la dificultat d'organitzar un esdeveniment com aquest en una gran ciutat, on cada dia passa de tot. Els responsables de l'esdeveniment l'hauran de tenir en compte, aquesta dificultat, a l'hora de generar informació. Perquè sovint les activitats programades no tindran la importància informativa ni de participació desitjada.


Ara cal donar valor a l'esforç associatiu que ha estat capaç de construir un discurs i una programació més que interessant. I, pel que hem vist fins ara, és el producte del coneixement profund, d'una reflexió a fons del món sardanista, d'una visió intel·ligent i oberta que hi veu més enllà d'allò 'que s'ha fet tota la vida', i que ja havíem intuït a l'edició anterior a Arenys. És una aposta de futur per aquest àmbit de la cultura popular i tradicional, que de vegades ha estat incomprès i de vegades no s'ha sabut --o no s'ha volgut-- explicar.


Frescor, renovació i gosadia que pretén agafar la direcció de la normalitat i de la transversalitat tal com vàrem veure i viure a l'avinguda de la Catedral dissabte. Primer, a la festa de la tarda. I, sens dubte, a l'espectacle del vespre, on tenora, sardana i cobla dialogaven sense complexos i sense fer escarafalls amb altres manifestacions de la cultura popular: gegants, esbarts, dimonis,… però també amb estils contemporanis com ara el hip hop o el distant --només aparentment-- flamenc.


La programació de Barcelona Capital de la Sardana 2014 arriba fins el febrer de l'any vinent amb la presentació de la 'Guia d'aplecs'. Després agafarà el relleu Calella. Serà el moment de fer balanç i d'observar el llegat que deixi aquesta capitalitat en l'àmbit sardanista, en la ciutat i en el país. O qui sap si aquesta celebració serà el darrer impuls, necessari de totes passades, per a aconseguir la Casa de la Sardana, un equipament desitjat des de l'associacionisme sardanista que facilitaria relacions i aprofitament de sinergies i convertiria definitivament Barcelona, la capital de tot, també en capital de la sardana.


 


Amadeu Carbó i Martorell, president de l'Associació Cultural Joan Amades

Editorial