Opinió

 

<14/72>

Marta Serra

04.06.2014

Què hi fem, en aquesta república?

Poques setmanes després de les eleccions europees, Hollande comença a moure fitxa. Els resultats alarmants del Front National a dues convocatòries electorals successives l'han portat primer a reformar el govern i després a fer un anunci contundent de reforma territorial.


A l'estat francès les reformes territorials no han estat mai fàcils. La descentralització, l'agrupació de municipis xoquen frontalment amb la cultura de 'terroir' que ha volgut instaurar l'administració per reemplaçar les realitats culturals locals, regionals o nacionals, que han estat totalment dinamitades.


Ara, en aquesta reforma de les regions, la situació de les minories nacionals es barreja amb la pugna entre poders locals que volen conservar el seu domini.


Des de Ségolène Royal, que fins al darrer moment ha intentat influir en l'annexió del seu feu, fins a l'oposició, que tindrà una excusa perfecta per a criticar.


I a nosaltres, els catalans, com ens afectarà? La nostra diluïda identitat catalana darrere un guionet del Llenguadoc(-Rosselló) passaria a un marasme encara més gran ajuntant-se amb Migdia-Pirineus? L'aritmètica no sembla pas que hagi de ser tan senzilla, posats en la perspectiva de no qüestionar radicalment l'administració estatal, perquè sempre s'ha denunciat un menyspreu de Montpeller cap a Perpinyà. Tolosa podria ser un mal menor?

Sens dubte, ara serà un moment de reivindicació clara per als regionalistes que sempre han reclamat una regió catalana pròpia com a mesura de reconeixement cultural i potser fins i tot polític. Sols Còrsega, al cap i a la fi, mantindrà el seu estatut privilegiat.

I, enmig de tot això, ja s'apunta al fantasma del desmantellament del poc poder descentralitzat dels consells generals, adduint novament raons econòmiques.

Amb aquest panorama de recentralització, sols ens queda demanar-nos: què hi fem, en aquesta república?

Editorial