Opinió

 

<14/72>

Toni Strubell

04.04.2014

Sobre el judici per 'assetjament' al parlament

Sóc un dels parlamentaris 'assetjats' al parlament el 15-J. Voldria donar la meva opinió respecte del judici que es fa actualment sobre aquells fets.


Molt més greu que no pas aquelles accions considero el fet que el poder judicial espanyol negui el dret del poble català a ser considerat subjecte polític sobirà. Molt més greu que no pas l'acció d'aquells manifestants considero el fet que els poders judicial i polític espanyols pretenguin negar als catalans un dret universal com el dret dels pobles a decidir democràticament el seu futur, un dret que els diputats del nostre parlament reclamaven i reclamen. Aquestes limitacions sí que són assetjaments greus i d'efecte durador en el conjunt d'un poble.


Tot i professar un respecte absolut pel parlament i les opinions i els sentiments de la resta de parlamentaris d'aquell moment, considero que els fets del 15-J són propis d'una mobilització popular més, com tantes n'hi ha en el curs de l'any. Que es parli de penes de presó per als qui hi van participar em sembla un despropòsit absolut. I que jutgin els acusats en una Audiencia Nacional a sis-cents quilòmetres de Barcelona, on ocorregueren els fets, també ho considero fora de lloc. En definitiva, és un contrasentit que la justícia espanyola pretengui jutjar i condemnar uns manifestants pel menyspreu suposadament mostrat contra una institució d'autogovern catalana si aquella mateixa justícia menysprea el caràcter decisori i sobirà de la institució.


Respectar el Parlament de Catalunya, com caldria, voldria dir no negar-li el rang i el poder d'un parlament de debò, com ho fa sistemàticament l'entramat jurídic i polític constitucional espanyol. Si hom permetés que el Parlament de Catalunya exercís el poder real d'un parlament, segurament podria atendre millor i més democràticament les demandes populars expressades en les mobilitzacions.



Toni Strubell, ex-diputat de SI al Parlament de Catalunya

Editorial