Opinió

 

1/72>

Ernest Maragall i Pere Almeda

16.01.2014

Espai socialista 2014

El moment de les decisions ha arribat. Desprès de més de tres anys d'intensa mobilització, una part molt significativa de la societat catalana s'ha posat d'acord per fer realitat la voluntat de decidir col·lectivament el nostre futur a través d'un referèndum.

En un clar procés de baix a dalt, des dels carrers i les places, en tots els municipis d'aquest país, en els moviments de base i en les institucions que ens representen, la ciutadania s'ha organitzat i s'ha preparat per expressar democràticament una decisió transcendent sobre el nostre futur col·lectiu.

Una aspiració que constata una vegada més una voluntat irrefrenable d'ésser d'un poble i de proclamar-ho políticament. La ciutadania catalana es reconeix com a subjecte polític ple, enfront de la incapacitat d'un estat caduc i mesquí que claudica en termes de qualitat democràtica. Una ciutadania que aspira a autogovernar-se, sense més límits sinó aquells que imposa el moment de la globalització i les sobiranies compartides en el marc d'una interdependència que volem democràtica i justa.

El catalanisme polític ha format una majoria social que comparteix un objectiu clar d'emancipació nacional i de clara superació de l'statu quo i de l'immobilisme constitucional. Un objectiu que exigeix de definir la Catalunya Estat i que admet diverses plasmacions institucionals, però que configuren totes la voluntat de bastir una Catalunya plena i en què la independència és vista com a plausible, des de la màxima ambició.

El catalanisme avui és sinònim d'unitat en la defensa del dret de decidir i en aquest comú denominador hi hem d'anar plegats, perquè tots junts el farem possible. Perquè és dins d'aquesta fita compartida i des del pluralisme que ens ha caracteritzat que podrem fer efectives les condicions per a debatre i edificar el model de societat a la qual aspirem, d'acord amb les opcions ideològiques de cadascú. Ara ens pertoca desfermar les potencialitats i les il·lusions per construir un país més just i més lliure, tot deixant enrere el llast d'aquells que menystenen de manera continuada la voluntat democràtica d'un poble.

Avui la societat catalana demana als seus representants que siguin fidels a aquests anhels i assumeixin la responsabilitat de liderar amb encert aquesta etapa, per tal de fer realitat la culminació democràtica del procés. I en aquest context és imprescindible la presència i la contribució del socialisme catalanista que des dels seus orígens ha tingut un paper determinant en la construcció i la cohesió del país i que vol continuar exercint-lo.

L'espai del socialisme catalanista fidel als seus anhels de justícia social, equitat i democràcia, vol continuar aportant el seu impuls transformador i fer-ho des de la primera línia de compromís en aquest moment cabdal de la nostra història. Sense supeditacions ni passivitat, sense abdicar de ser alternativa, sinó tot el contrari: des de les fermes conviccions que ens han permès de liderar els màxims èxits col·lectius del nostre passat més recent i que han de permetre de continuar contribuint al benestar i al progrés social de Catalunya.

La política d'avui exigeix, més que mai, la plena coherència amb els principis que es volen representar i també fermesa i coratge per fer front als desafiaments que té la realitat catalana. Les actituds acomodatícies en moments com els que vivim no són admissibles i la ciutadania no entendria que ens abstinguéssim de participar-hi i no aportéssim propostes que contribuïssin a enfortir i culminar amb èxit el procés iniciat.

Per això hem de reclamar a tots els referents públics d'aquest espai socialista i catalanista que actuïn en clau de país, transcendint els debats interns de partit i atenent a l'interès dels ciutadans que representen i no de les estructures orgàniques que no responen al pols de la nostra societat d'avui.

El 2014, l'espai social i polític del socialisme català pren partit de nou, per situar-se al costat de la ciutadania mobilitzada i a peu de carrer, comença a treballar per guanyar el futur al qual els catalans ens hem convocat.

Ernest Maragall, president de NECat, i Pere Almeda, responsable polític de NECat.

Editorial