Un estudi prova que arbres amb fusta menys densa i fulles fines moren abans per sequera

  • Un estudi internacional, en el qual han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), ha evidenciat que els arbres amb fusta menys densa i fulles primes són les espècies més afectades en episodis de sequera extrema.

VilaWeb
Redacció
13.07.2017 - 13:34

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 13 (EUROPA PRESS)

Un estudi internacional, en el qual han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), ha evidenciat que els arbres amb fusta menys densa i fulles primes són les espècies més afectades en episodis de sequera extrema.

Es tracta d’un treball, publicat en la revista ‘Ecology Letters’, i que per primera vegada ha demostrat a escala global, especialment en un escenari de canvi climàtic, que la sequera pot provocar canvis dràstics en la composició dels boscos, segons ha informat la UAB en un comunicat.

L’ecòleg de la UAB i del Creaf, Jordi Martínez-Vilalta, ha explicat que en casos com després d’un incendi, un fort episodi de sequera o després d’una altra pertorbació neixen noves espècies que repoblen l’espai “i aquestes espècies típiques de les primeres etapes presenten aquestes dues característiques”, en referència a fusta menys densa i fulles primes, com per exemple ho són els pins i els fajos, que hi ha possibilitats que predominin en els boscos en el futur.

L’anàlisi ha repassat uns seixanta casos de mort forestal per sequera en més de 30 localitzacions distribuïdes per tot el món, des del Canadà fins a Austràlia, passant per Espanya, els Estats Units i l’Índia, entre altres països.

L’altre investigador de la UAB i del Creaf participant en l’estudi, Francisco Lloret, ha alertat que es posa en perill “el sistema i els serveis ambientals” associats als boscos, en al·lusió al seu rol en el cicle de l’aigua i a l’habilitat de segrestar i emmagatzemar grans quantitats de carboni, a més la desforestació i el canvi d’usos del sòl empitjoren la situació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor