LA SERRA
 
 

LA SERRA CALDERONA EL MEDI FÍSIC. DESCRIPCIÓ

El La serra Calderona forma part del sistema Ibèric. Constitueux, amb l'Espadà, una de les derivacions més pròximes a la costa. Una cadena muntanyosa que es troba entre les comarques del Camp de Túria, l'Alt Palància, el Camp de Morvedre i l'Horta Nord, que ocupa aproximadament 60.000 hectàrees. És una serra amb un paisatge molt humanitzat, de clars contrastos entre els terrenys calcaris, de grisos clars, i els rojos dels gresos o "rodenos", on solen créixer les alzines sureres, els marfulls i alborcers..., que juntament amb els camps cultivats de garrofers i oliveres configuren un espai típicament mediterrani. És un espai natural fràgil. Aquesta fragilitat, determina la necessitat de protecció. Però la serra no és una sèrie de cims mes o menys pintorescs que s'albiren des de la ciutat i la seua àrea urbana. Es també un sistema complex, de múltiples dimensions que posseeix una gran quantitat de recursos importants com espai natural que és i ocupa una posició previlegiada a l'àrea metropolitana valenciana. Zona boscosa amb una rica màquia poblada de mil arbusts que protegeix un sòl on conservar i guardar l'aigua filtrada de les escasses pluges que el cel ens vol donar, màquia que evita l'augment de la velocitat d'escorrentia de les pluges als llits dels barrancs, entre els quals destaca el Carraixet i els seus afluents, que pot produir episodis importants d'inundacions en l'àrea urbana i l'Horta Nord, a més d'altres funcions que aquestes modestes màquies plenes d'olors agradables fan, la de recarregament ordenat dels aqüifers, de tants pous com hi ha en aquest entorn. La serra és també un espai agrícola ordenat per segles i segles de treballs , amb plantacions agraonades de garrofers i oliveres, hortetes envoltant les poblacions, amb marges de pedra seca que han retés la protecció del sòl, amb unes construccions rurals que son dignes de conservar-se amb la seua funció, de camins i sendes on encara es agradable passejar i admirar un paisatge humanitzat en segles, com un jardí anglés d'aquells que manaven fer els il·lustrats... Heus ací altres recursos que cal potenciar, deixant i recolzant la tasca d'una agricultura del paisatge integrat en la natura, recursos d'una Serra situada en lloc privilegiat per ser un parc metropolità... Per això, es necessari mantenir o recuperar els processos físics que han donat existència a aquests recursos. Cada recurs no és una peça aïllada. Conjuntament forma un sistema d'interrelacions i coherències, que tenen funcions ecològiques, hídriques, territorial i socials molt concretes.

Els límits

Els seus límits són clars, excepte al NW, on enllaça amb les serres que davallen de Javalambre (serres d'Andilla, la Bellida, Alcubles, i la Cova Santa). Segons el criteri, l'àmbit pot ser més gran o més petit. Sento Puchades, a "Notes sobre la Serralada de Portaceli i la Calderona", proposa el Coll de Carcasses, un espai que Cavanilles ja va tractar com a "Montes de Cucacló". Darrerament, s'inclouen dins l'àmbit de la serra les muntanyes de la Cova Santa, bo i prenent com a límit el Montmajor d'Altura (1.015 m). La vessant septentrional de la serra és la Vall del Palància. Les meridionals davallen vers les planes del Camp de Túria i l'Horta Nord. Els cims més representatius que hi trobem són: el Gorgo (907 m), Montmajor (892 m), Alt de la Calera (850 m), Rebalssadors (798 m), Alt del Pi (798 m), el Garbí (593 m).

El nom de la serra

La denominació no ha estat clara. Els escriptors que l'han tractat, han variat el topònim al llarg del temps. El botànic Cavanilles va ser el primer que el descriurà i el tractarà com a Muntanyes de Portaceli. Després, els excursionistes, ja en el segle XX, seguint el criteri d'unificació i de recerca de solucions, han divulgat el nom de Calderona, que correspon al sector més meridional, on existia un coll i un barranc amb aquest nom. Possiblement, la difusió de la dita popular "a robar a la Calderona"* tinga molt a veure amb el nom definitiu d'ara. *[primer, durant el segle XVII, amb els moriscos, i després, en el XVIII, que va ser niu de roders i bandolers]. La serra presenta un desordenat conjunt de muntanyes i moles, trencades per barrancs, valls i colls, que han mantingut un paisatge esquerp, ple d'amagatalls, coves i avencs…, cosa que va facilitar que fos usada de refugi pels bandolers.

Un espai de fonts i ullals

Una sèrie de cursos d'aigua drenen la serra, bo i portant les aigües de la carena principal del Nord cap al riu Palància, i al sud al Túria i al barranc de Carraixet. Aquest últim és el curs autòcton més important de la serra. Naix entre els termes d'Altura i Gàtova, i, després de recórrer quaranta-cinc quilòmetres desaigua a la mar, en el terme d'Alboraia. . Generalment, a a la tardor, té un llarg historial de barrancades. Caràcter de la xarxa hídrica de la serra són les fortes pendents, els cabals minsos i la irregularitat extrema. Com les pluges són escases, no existeixen grans manantials, i els cusros dels barrancs van gairebé sempre eixuts a l'estiu, llevat d'alguns trams del CArraixet i algun dels seus afluents, com el barranc d'Olla. Però és l'aigua de les nombroses fonts que hi ha a la serra, més per la seua qualitat que no pel seu cabal, les que li han donat fama. El tast i les propietats de l'aigua de cad font depenen dels materials que ha dissolt en el seu circular pel subsol. Les de més renom són les situades en terrenys calcaris. Hi ha centenars de fonts, al llarg de la serra… el Berro, el Llentiscle, la Vella, la Gota, la Magdalena, el Salt, l'Or, el Poll, el Marge, el Frare, la Penya…

Ferran Zurriaga i Agustí .

 




Una producció de Bufilla Virtual