Opinió

 

<86/88>

Marta Rojals

08.07.2013

La memòria dels altres

Vet aquí que en alguns titulars de Madrid comença a coure la commemoració del tricentenari del 1714: 'La celebració [...] acumula una despesa de 86 milions'. Caram, tu. Traguem la calculadora: 2,5 milions per 80 activitats durant 12 mesos + 84 milions per l'habilitació del Born Centre Cultural. Total: 86,5 milions. Aquests 0,5 que falten deuen ser 'despeses' pendents de 'acumular'.


Està bé, el sistema: tan bé com dir que una exposició d'art romànic al MNAC acumula la despesa de l'exposició sumada a la de l'ampliació i reforma del MNAC de fa vint anys, comptant-hi les escales mecàniques. O, prosseguint amb la cultura, és com dir que un piscolabis de la fundació del gendre del rei d'Espanya per a promocionar la candidatura olímpica de Madrid acumula la despesa de 120.000 euros, més els 10.000 milions en infrastructures esportives a la capital del 'reino' del seu sogre. Oi que la trampa és lletja? Ja m'ho dic, jo: oi.


Sí, 86 milions d'euros trets de context sempre seran una bestiesa d'euros, i posats en context encara caldria mirar les factures. Però no ens enganyem: allò que dol a Madrid, i en el paràgraf anterior en tenim un exemple, no són els calerons. Vejam si ens entenem: el tricentenari al cap i a la fi se n'anirà, però el patrimoni desenterrat al Born es quedarà. Tota ànima sensible, catalana i de la resta de la galàxia, tindrà a disposició l'únic jaciment arqueològic del segle XVIII a Europa com a testimoni permanent de la defensa de les llibertats de Catalunya. Tothom qui vulgui podrà saber 'el perquè de tot plegat' sobre el terreny quan li vingui de gust, sigui l'any 2014, sigui el 2100. Des d'aquell malaurat any hem perdut tantes coses com a poble, que només ens caldria ara perdre la memòria.


Com va dir Quim Torra, director del centre cultural, el Born és 'la zona zero' dels catalans. Sap greu per aquells a qui fa rabieta: aquest testimoni de pedra picada és real. Barcelona no va ser víctima d'un setge sense precedents perquè l'exèrcit borbònic volgués entrades per al Primavera Sound; ni un vint per cent de la ciutat no va ser enderrocat per construir-hi la línia 1 del primer metro de l'edat moderna. Aquestes ruïnes no se les ha inventades el messies Mas per acabar d'escalfar el cap als innocents que s'empassen la propaganda nacional-secessionista mentre els seus fills no poden beure ni un got de llet amb Cola-Cao per esmorzar.


Hi ha moltes maneres de dir que no t'agrada que s'expliqui una cosa que no t'agrada que se sàpiga. En temps de crisi, fer-ho a partir de les despeses és una gran idea, i quan es tracta de la cultura tothom s'hi veu amb cor. Escàndol, malbaratament, ETA! Per exemple, l'any passat, a qui agradava que es commemorés el bicentenari de les Corts de Cadis amb tota la pompa, NO va destacar en titulars a tota lletra els milions d'euros que hi havia invertit l'estat espanyol, i encara menys els va titllar de 'despesa'.


Com feia aquella endevinalla? Què pesa més, un milió d'euros d'història de Catalunya o un milió d'euros d'història d'Espanya? 

Editorial