Opinió

 

<62/88>

Juli Peretó

20.04.2009

Sang per llàgrimes

Sonen les notes de 'Mater mea', una marxa de processó interpretada per la banda de música, i m'esborrone mentre camine entre els passadissos de nínxols. El cel de plom hi afig un gram de tristor i el fossar descurat, ple de brossa, és un insult a la memòria de la mort injusta. És la imatge de la vergonya en la ciutat dels prodigis i de la modernitat. Mentrestant, al cementiri de Paterna, immens i rotund, s'alça un homenatge als afusellats, un monument que, com la nostra memòria, mai no s'assolarà.

A Paterna, el sol lluu a través d'eixe cos encadenat, però revoltat, excavat pel làser en l'acer. Uns versos del poeta de Burjassot i els xorrolls d'òxid evoquen la sang vessada sobre aquest mateix sòl. Fa anys el terror s'instal·lava en el nostre país i centenars de persones innocents trobaren la mort totes soles, lluny dels seus amics i estimats, sense cap familiar a la vora. Es trobaren amb la mort amb crueltat i despietat. I, sense gens de consideració, els sicaris en llençaren els cossos inànimes a la fossa. Famílies estroncades i fuetejades, insultades i violades, sofriren fam, misèria, tristor i dolor en silenci.

Ara escoltem les paraules sinceres i sentides dels familiars que són portaveus d'aquell dolor amagat. I reguem amb llàgrimes aquella terra que fou assaonada amb sang. Són les llàgrimes de l'emoció, de la ràbia, de la força i de l'esperança. I ens sembla increïble que l'estat negue la restitució del bon nom de les víctimes. Eren bones persones que moriren com si foren bèsties ferotges i que foren acusades de delictes que no havien comès. Aquesta és una prova radical i nítida de la maduresa democràtica de l'estat espanyol. Mentre continue la impunitat dels botxins i la negació de la dignitat merescuda per les víctimes, continuarà el dèficit democràtic d'aquest estat.

L'Ajuntament de Paterna, regit pel PP, ha mostrat una sensibilitat que cal remarcar. Facilitant i abonant la instal·lació del memorial dissenyat per Antoni Miró, consolida el record amorós i reconforta les famílies tants anys afligides. L'Ajuntament de València, també regit pel PP, manté en un estat lamentable les fosses comunes que fou a punt de destruir. L'actitud del de Paterna correspon a la d'una institució democràtica respectuosa del dolor de les víctimes. La del de València és d'un cinisme i d'una arrogància indignes, inacceptables en una societat democràtica. Penjats en el filferro de la tanca absurda, hi deixem els seus noms escrits i les nostres flors contra l'oblit.

Editorial