Opinió

 

<22/88>

Andreu Barnils

15.06.2014

Surt Navarro, entra Reuters?

Aquest divendres va aparèixer un article d'opinió a l'agència de notícies Reuters que defensava la tercera via d'una manera molt contundent. L'article, escrit per la columnista de la casa Fiona Maharg-Bravo, era un atac frontal a la passivitat de Rajoy i una aposta per la reforma de la constitució espanyola. La periodista de l'agència de notícies anglesa parlava igual que els de la tercera via: 'Molt difícil d'entendre és la indiferència del govern espanyol. Aquesta crisi no marxarà si Madrid no fa res (...) Rajoy diu que no es tanca a fer reformes constitucionals, però que no serà ell qui prengui la iniciativa. Doncs ho hauria de fer. El govern podria començar per crear un ampli comitè encarregat de redissenyar la devolució a les regions'. Pel que fa a Catalunya, tercera via pura i dura: 'Catalunya produeix prop del 20 per cent del PIB espanyol i ja exerceix un poder considerable. Catalunya hauria de ser molt més clara sobre quina mena de reforma acceptaria per quedar-se a Espanya – i abandonar la idea d'un referèndum, almenys per ara'.


Fa poc el Financial Times, el diari de la City de Londres, també optava per la mateixa via, que fins i tot citava. 'Si es vol evitar el xoc de trens, s'ha de trobar una 'tercera via' entre la independència i l'status quo. Molts catalans moderats, inclosos homes de negocis, reconeixen que un trencament total amb Espanya seria perillós, i es plantegen quin seria l'status de Catalunya a la UE i com quedarien les finances de la regió. Madrid, doncs, ha de donar a Catalunya més autonomia, sota una nova Constitució espanyola'. Al Col.lectiu Wilson va faltar-li temps per respondre aquest article perquè les editorials del Financial Times es llegeixen.


I si ara resulta que veiem créixer la tercera via a Europa? Si Navarro marxa, però entren el Financial Times i les periodistes de Reuters, hi sortim perdent. Són aquests dos articles mostres de moviments de fons? Apostarà Europa per la tercera via? Com podríem girar la truita? Perquè sempre hi ha maneres de capgirar la truita. En qualsevol cas jo vull recordar que Europa ja va aconseguir que Espanya modifiqués la Constitució. Podrien fer-ho per segon cop. I tindríem un trist pacte fiscal gràcies als europeus. Rajoy explicant  que ha reformat la Constitució per donar més diners als catalans obligat pels europeus pot ser una escena delirant. Delirant i tristíssima pels qui enlloc de diners volem llibertat.


Els periodistes de Reuters i el diari Financial Times són rivals més potents que no pas Pere Navarro. Amb tots els respectes, no és el mateix i pocs 'Si miri bona nit' deixaran anar. Aquí el nivell és diferent i la nostra reacció també hauria de ser-ho. 

Editorial