Opinió

 

<20/88>

Xavier Montanyà

04.04.2012

Catalunya-Guinea, la doble moral

La web del govern de Teodoro Obiang és un aparador internacional de propaganda de la dictadura. Consultar-la és com prendre el pols del dictador, serveix per intuir les seves paranoies i observar quina imatge vol transmetre al món, sense dissimulació. Aquests dies fa campanya contra França. Ha organitzat manifestacions 'patriòtiques' d’adhesió al règim (és a dir, a ell), i de protesta antifrancesa. Motiu? Dos jutges francesos han sol·licitat una ordre internacional de detenció contra el seu primogènit, Teodorín. L’acusen de malversació de recursos públics comprant propietats de luxe, vehicles, obres d’art, i més capricis amb diners públics del seu país.


Llegint, topo amb una notícia molt reveladora. Una delegació de quaranta empreses de les cambres de comerç de Tortosa, la Corunya i Fuerteventura han visitat no fa gaire la Guinea per mantenir contactes amb els empresaris guineans. El text subratlla els avantatges de fer negocis i inversions en aquell país. No cal dir que molts d’aquests projectes ompliran, de retruc, les butxaques de la família del dictador i dels seus amics, i el poble n’obtindrà pocs beneficis o gens. Aquests darrers anys el règim aplica una estratègia de construcció i de desenvolupament turístic que serveix, bàsicament, per a l’enriquiment d’empresaris i intermediaris, molt al marge de les necessitats més bàsiques del poble. Hi ha barris fantasmals amb grans hotels i avingudes ultramodernes que són deserts. Els reserven per a impressionar les visites. Mentrestant, la majoria de la gent viu sense aigua corrent, ni llum, ni clavegueres. Els rumors indiquen que un dels qui fa o feia negocis era el famós 'Pocero', per exemple.


La Cambra de Comerç de Tortosa se n’orgulleix, a la seva web, d'haver fet cinc missions comercials a Guinea, 'un país que ofereix moltes possibilitats de negoci'. Que ja hi ha cinquanta empreses de capital mixt guineà-espanyol. Que és la quarta destinació de l’exportació espanyola a l’Àfrica Subsahariana, però que el saldo de la balança comercial és molt favorable a la Guinea, per les importacions energètiques. Ara, on diuen Guinea, per a ser rigorosos, haurien de dir Obiang.


La iniciativa té el suport del govern espanyol i de la Generalitat de Catalunya, concretament, de l’Agència de Suport a l’empresa catalana ACC1Ó.


El 26 de maig passat, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat una resolució de suport al principi de procés democràtic a Guinea 'que superi la dictadura de Teodoro Obiang i posi fi a la repressió i a la vulneració dels drets fonamentals'. S’hi especificava la conveniència 'd’evitar de donar suport al règim dictatorial i corrupte del general Obiang' i traslladava a la Generalitat, al govern espanyol i a la Unió Europea, la necessitat de dur a terme les actuacions polítiques i diplomàtiques pertinents per a 'l’establiment d’un estat democràtic, de dret i social'. No crec que enviar empresaris a donar beneficis al dictador i al seu règim serveixi per impulsar la democràcia. Ben a l'inrevés. El reforça, l’enriqueix, infla la seva propaganda i alimenta la maquinària de corrupció que sosté la dictadura. La Generalitat fa la contrària d'allò que el parlament, per unanimitat, li demana. És la doble moral habitual, un clàssic de les nostres relacions amb les dictadures africanes.

Editorial