Opinió

 

<99/169>

Vicent Partal

25.06.2009

Generalitat retallada

Dimarts la Generalitat de Catalunya anuncià que retallaria nou-cents milions i escaig de la despesa d'enguany..., i si diu enguany, hem d'entendre aquest mig any. Nou-cents milions menys d'euros no és poca cosa. I el conseller Castells ha fet la feina dura, de manera que és difícil de no acceptar la realitat. Però el mal és d'imatge. A la Generalitat, no li toca cap més remei que reduir la despesa, perquè l'ofec institucional contra la nostra economia ja arriba a un punt en què ni el govern no es pot tenir dret.

Cinquanta milions dels euros que s'estalviaran eren per a places vacants de la plantilla laboral, de la qual la Generalitat també és, d'alguna manera, la primera empresa del país. És cert que és una manera fàcil i ràpida d'estalviar, però caldria veure com afectarà això el dia a dia de la institució. Perquè és de creure que aquestes places vacants eren necessàries i que, si no es cobreixen, serà la plantilla actual que haurà d'assumir la feina suplementària que haurien de fer els nous treballadors del govern.

També es congelen 381 milions d'euros més. Congelats?, per què? Perquè, si hi haguera un model de finançament i unes xifres favorables, podrien descongelar-se. O siga, són partides pressupostades que no s'executaran. Una mostra notable d'impotència i de dependència. Si 'ells donen', nosaltres podrem despendre. Trist.

La resta seran diners que simplement deixaran de tenir els departaments, uns departaments que ja fa mesos que es queixen de retallades i de manca de pressupost. Una línia de metro de Barcelona i alguna altra obra pública en seran, segurament, les més afectades; però, poc o molt, cada conseller haurà de dir no a coses que voldria fer, coses que havia previst.

Han passat més de trenta anys de democràcia i la situació és la que hi ha i no en raja més. Tan clara que l'òrgan que hauria de representar l'autogovern nacional dels catalans no solament té els problemes polítics, previsibles i recurrents, ans té fins i tot dificultats financeres gravíssimes. Potser que ens ho férem mirar, tot plegat...

Mail Obert