Opinió

 

<98/169>

Vicent Partal

28.12.2009

La trampa escocesa

Com que el govern escocès no té prou diputats per a proposar un referèndum directament d'independència, projecta un referèndum amb unes quantes possibilitats. I ací ja hi ha qui pensa a fer servir 'la carta escocesa' com a argument contra l'independentisme.

El govern d'Escòcia va proposar de fer un referèndum sobre la independència el 2.010. Però els diputats partidaris de fer-lo no sumen prou vots al parlament escocès. Per tant, proposarà un referèndum amb algunes possibilitats: independència, una cosa que en podríem dir independència 'light', més federalisme i retorn a l'unitarisme. Aquest pas enrere s'ha fet per si cap partit pro-britànic abona el procés i és possible, aleshores, de fer el referèndum.

Doncs bé, la via escocesa comença a fer forat en alguns àmbits polítics de casa nostra. Hi ha qui creu que seria 'més democràtic' un referèndum d'aquest estil que no pas un que proposés, simplement, independència sí o no. L'argument, a parer meu, no s'aguanta. No és més democràtic oferir quatre opcions que donar-ne dues. Si ho fos, oferir-ne quinze seria molt més democràtic encara?

Però els proponents d'aquest argument saben prou bé per què l'esgrimeixen. Un diputat del parlament explicava l'altre dia que l'independentisme guanya quan l'enquestat o el votant només pot optar entre independència o estat de les autonomies. Però que, en canvi, baixa quan hi ha també l'opció federal. D'acord. Segur que sí. Però demanar als catalans si preferirien una Espanya federal quan ja no hi ha ni un sol federalista a tot Espanya és simplement una trampa. Per més que la inspiració vinga d'Escòcia.

Mail Obert