Opinió

 

<85/169>

Vicent Partal

22.10.2010

L'avar

La caricatura del cometedor del cinquè pecat capital ha estat i és agraïda. De l'Harpagon de Molière al Mr. Burns dels Simpsons la cosa ha donat molt de si en cinema, literatura, teatre... Però ara l'imaginari és superat per la realitat, de la mà del primer avar col·lectiu, aquesta associació que es diu SGAE i que ahir va rebre de valent.

L'avarícia se sol definir com un afany desmesurat d'acumular riquesa. El concepte de desmesura és esquiu, però, curiosament, fàcil d'entendre. Pot ser difícil d'establir la frontera entre la mesura i la desmesura. Però, en canvi, si una actuació és clarament desmesurada, no hi ha mans que puguen amagar-la. En el cas de l'SGAE, la desmesura i l'avarícia són colossals i li han fet creure que es podia anar més enllà, fins i tot, d'allò que és legalment concebible. Ho demostra que ahir un tribunal europeu retallàs el famós cànon digital espanyol. No el va retallar prou, l'hauria d'haver retallat més, però ja el va retallar molt. I, sobretot, féu recaure en l'SGAE i companys de viatge un mica més de desprestigi encara.

Jo mateix sóc un creador. Aquest article és una creació i, per tant, qui es pense que sóc partidari de deixar morir de fam els creadors va llest. No sóc tan obtús. Però entre la recompensa pertinent i l'abús desmesurat i prepotent de què fa gala el grup en qüestió hi ha un abisme. Abisme que, si més no, des de Brussel·les veuen amb una claredat que no sembla que a la Moncloa perceben.

No crec que siguen capaços de fer-ho, però potser ara seria un bon moment perquè l'SGAE, en lloc d'acusar tothom a tort i dret, ponderés per què la seua actuació concita una animadversió social tan unànime. Seria, sobretot, un gest intel·ligent que modificàs aquesta avarícia recaptadora que li fa demanar impossibles i exigir prebendes tan inaudites com ara que una institució privada tinga el dret de fiscalitzar els comptes d'una empresa.

No crec que ho facen perquè, al cap i a la fi. no els convé econòmicament. Però que vagen alerta, perquè ja ha arribat un punt en què ni aquell senyor Ebenezer de Dickens pot representar, en l'imaginari popular, l'avarícia en estat pur. I, de tots els pecats, aquest és un dels que, històricament, més ha desagradat a la població.

Mail Obert