Opinió

 

<73/169>

Vicent Partal

19.12.2011

Algunes coses que sabem

Divendres la xarxa i bona part del país es van veure sacsejats per l'afer Google Maps. El català havia desaparegut del servei cartogràfic californià, excepte per a Andorra, i l'onada de rebuig va arribar a la costa oest en qüestió d'hores. Google es va disculpar i diu que ho arreglarà. I nosaltres vam tornar a constatar algunes coses.

En primer lloc que la protesta sempre, sempre, és eficaç. A voltes funciona i a voltes no. Però protestar és sempre eficaç. Perquè resol el problema, perquè t'activa o per les dues coses alhora. No es tracta d'anar per la vida protestant sempre però protestar quan cal paga la pena.

En segon lloc vam tornar a mesurar el curtcircuit espanyol. Quan a primera hora del matí de divendres la redacció de VilaWeb es va posar en contacte per telèfon amb Google Espanya per a parlar del tema des de Madrid van dir que això no tenia importància i que els responsables de premsa 'eren reunits'. Hores després quan Califòrnia va reaccionar en públic demanant perdó tot eren presses des de Madrid per a sumar-se a les excuses.

Tercer. Les xarxes socials funcionen i de quina manera. Ja ho sabem però sempre sorprèn constatar-ho. Quan a la redacció es va inventar el hashtag #googlecat no sabíem que correria tant ni que en qüestió d'hores la pròpia direcció mundial de Google Maps l'usaria per a demanar disculpes. Però va passar. Aquests lemes, eslògans, del twitter porten camí d'esdevenir alguna cosa clau en les nostres societats. Ho vam viurem amb el #sensesenyal i ara amb el #googlecat i ens impressiona encara.

Quart. Les xarxes socials fan molt camí però no són prou. Cap diari internacional n'ha parlat, fins on jo ho he vist. I tanmateix hi ha notícies de Google Maps cada dia. Arribar de manera directa a l'escenari internacional és un dels grans dèficits que tenim i que hem de resoldre.

Cinquè. No hi ha una conspiració global en contra nostra però com que estem alerta detectem abans que altres els problemes. Per tant aquest estat d'alerta permanent té el seu punt positiu. El Google Maps, ho expliquem avui llargament, és una font continua de problemes per a Google. En altres casos governs i institucions s'han hagut de mobilitzar per a denunciar casos ridículs. En el nostre no ha calgut arribar-hi, encara que algunes institucions van protestar també. Simplement la tensió en que viu el país va ajudar a reaccionar ràpid.

Ah! i sempre hi ha algú que comença, picant a la porta. En el nostre cas l'article origen de tot plegat va néixer del correu d'un lector, de nom Andreu Camps. Gràcies a ell, doncs.

Mail Obert