Opinió

 

<71/169>

Vicent Partal

25.01.2013

Referèndum el 8 de juny de 2014

Ahir ho va insinuar Junqueras però aquesta hipòtesi ja fa temps que circula: el 8 de juny de 2014 hi ha eleccions europees i per això seria un dia ideal per a fer el referèndum. Un referèndum que Espanya no podria evitar... si el fèiem en forma d'eleccions.


Imaginem-ne els passos. Ara el govern català demanarà permís al govern espanyol per fer el referèndum, un permís que serà denegat. I, després d'aprovar la llei de consultes, aquesta que el parlament ja comença a elaborar, convocarem, sense permís de l'estat, el referèndum. L'estat provarà d'impedir-ho legalment. Imaginem-nos que se'n surt. Tindríem cap més eixida? I tant. Podríem usar una convocatòria que el govern espanyol no puga prohibir en cap cas, unes eleccions.


La convocatòria d'eleccions és una competència exclusiva del president de la Generalitat. L'estat espanyol no pot prohibir-les. De manera que seria una darrera possibilitat perfectament plausible: convocar eleccions amb forma de referèndum.


I com es converteixen unes eleccions en un referèndum? Doncs fent una sola candidatura que agrupe tots els partidaris de la independència. Una candidatura que votar-la equivaldria a votar que sí. Una candidatura que podem suposar de forma raonable que aconseguiria una majoria immensa al parlament i que podria proclamar aleshores la independència, sense esperar res més. 


La data fins i tot podria ser clara. El 8 de juny de 2014 hi haurà eleccions al parlament europeu. El dispositiu electoral, doncs, ja seria preparat i tindríem el ressò internacional assegurat. Faltarien pocs mesos per al referèndum escocès i ja s'hauria esgotat tot el camí legal previ: la llei catalana de consultes ja hauria estat aprovada i l'estat ja hauria perseguit tot allò que fos perseguible. Per què caldria esperar més?


Alguns poden creure que un referèndum d'aquesta mena és poc seriós i seria objecte de mofa a l'estranger. S'equivoquen. No oblidem que la independència no és principalment un acte jurídic, sinó un acte polític. Per a fer-lo com cal jurídicament necessitaríem l'acord d'Espanya. I això és impossible. Per tant, el camí és demostrar al món que Catalunya és un problema polític que cal resoldre. I això únicament passarà una volta proclamada la independència, quan els altres estats es troben obligats a decidir si la reconeixen o no.


I aleshores sí, en la decisió dels altres estats pesarà la manera com s'haja fet el procés i quina representativitat tinga. Podrem, doncs, demostrar que el mètode ha estat impecable en termes democràtics i que si de cas ha estat Espanya que no ha volgut el referèndum. I que la majoria és incontestable. Perquè, en aquesta condicions, fins i tot un referèndum electoral seria suficient per a comptar els vots, saber la representativitat que tenim i posar-la sobre la taula dels països que ens hauran de reconèixer diplomàticament. Que aquesta és la qüestió de debò.



PD: Veig pel twitter que potser no m'he explicat bé. El que vull dir és convocar eleccions al parlament el mateix dia que les eleccions europees.

Mail Obert