Opinió

 

<69/169>

Vicent Partal

08.08.2012

El perill alemany

A tota l'Europa del sud creix l'animadversió contra Alemanya. La duresa d'Angela Merkel, com més va, més gent la considera la imposició d'un model econòmic que afavoreix els alemanys, però que posa contra les cordes milions d'europeus. La retòrica antialemanya sempre és perillosa. La unitat europea va néixer perquè no es repetissen mai més els tres conflictes armats que van tenir l'epicentre a Alemanya. Som molt lluny d'aquí, per sort, però el record és fàcilment excitable i això és molt perillós.


Ara, els alemanys hi tenen una part de responsabiltat. Els primers mesos de la crisi més o menys tothom va acceptar amb una certa resignació que havíem despès massa i que calia retallar. Però, a mesura que passa el temps, més matisat és el discurs i més difícil d'entendre la posició de la cancellera. No solament li discuteix tanta intransigència l'anomenat arc llatí, ans fins i tot Barak Obama, el president dels Estats Units, parla amb més inquietud, cada dia que passa, de la política alemanya.


Com expliquem avui, en l'actitud alemanya no hi ha una simple qüestió d'ordre, ben respectable. Alemanya també hi guanya diners, en la situació actual, amb l'enfonsament de les societats del sud. I cal que ho vigile, això. Alemanya ha estat una nació generosa fins a l'extrem. És gràcies als alemanys, sobretot, que la Unió Europea s'ha forjat i ha crescut. Durant dècades han finançat estats europeus que han avançat gràcies als seus diners. És just, per tant, que reclamen ordre i que exigesquen comptes clars. Però, pel seu propi interès i pel del projecte europeu, Alemanya ha de vigilar que l'animadversió que creix contra seu no esdevinga un mal greu per a tots i ha de recordar que la Unió té com a raó d'existir que els europeus, tots, visquen millor i no pitjor. I si Merkel no afluixa aviat serà difícil reconduir la situació.

Mail Obert