Opinió

 

<64/169>

Vicent Partal

07.08.2012

Guanyar fent trampa

La idea que les eleccions democràtiques són una contesa neta en què cada ciutadà té un vot que val tant com el de qualsevol altre és parcialment certa. Els sistemes electorals i la delimitació de les circumscripcions són variables que sovint alteren d'una manera substancial la representació popular. Els valencians sabem el nefast valor que té la barrera del cinc per cent. N'hi ha prou de veure el dibuix d’una circumscripció electoral dels Estats Units per a entendre que és fruit de dècades de manipulació demogràfica en favor d’algú. I què se'n pot dir, d’aquesta insòlita norma que regala cinquanta diputats a qui és primer? La recerca del sistema electoral perfecte és tan vella com l’existència de la ciència política, i, de fet, ja sabem que és impossible.


Però una cosa és ser-ne conscient i provar de conviure-hi i una altra de ben diferent això que prova de fer el Partit Popular allà on pot: alterar l’opinió popular modificant les regles del joc. Ja va eixir-se'n amb la seua al País Basc eliminant l’esquerra abertzale de les eleccions i configurant un parlament, l’actual, que no és, evidentment, un reflex del país que representa. Però ara, emparant-se en la crisi, i veient que li baixa la intenció de vot, el PP es proposa de modificar tantes lleis electorals com puga, amb la voluntat de manipular els resultats abans i tot que els ciutadans voten.


En el cas gallec és tan simple com evident: si el vot del PP és molt més gran a Ourense i a Lugo, que ho és, i la reforma electoral té com a efecte final de sobrerepresentar aquestes dues circumscripcions és molt evident què pretén. En el cas valencià crida l’atenció que pense en la reforma electoral just quan el nacionalisme obté la millor representació de la història i les enquestes el catapulten encara més enllà. Al País Basc l’escàndol és d’una dimensió tal que la proposta faria riure, si no fos tan preocupant. Amb l'excusa de la crisi justifica, doncs, autèntiques tupinades electorals, de serioses conseqüències.


I no puc deixar de dir-ho: enmig de tanta discussió no he sentit parlar encara de llistes obertes; un canvi, aquest sí, que milloraria molt el nostre parlamentarisme...

Mail Obert