Opinió

 

<6/169>

Vicent Partal

09.12.2011

Abandonant Berlín, just avui

Ahir es va filtrar a través de l'ACN que el govern de Catalunya havia decidit de rebaixar el rang de la delegació a Berlín. Això inclou la substitució del delegat, però sobretot significa que, sense canvis formals, una 'ambaixada' en la qual s'havia invertit políticament molt d'esforç passarà a ser una simple 'delegació comercial'. Al cor mateix d'on es prenen les decisions a Europa.

La cosa té l’origen en les negociacions que CiU manté amb el PP per a aprovar els pressupostos. El PP ha posat sobre la taula l'agenda, lògica en la seua ideologia, en què el tancament de les 'ambaixades' té un gran valor simbòlic.

Que el PP propose aquesta qüestió em sembla comprensible. Però hauria d'haver-ho acceptat CiU? No és aquesta una línia vermella que un govern nacionalista no hauria de traspassar? El problema, quan parlem de CiU, és que parlem d'una coalició que té la voluntat, expressa, d'agrupar gent d'ideologies extraordinàriament diferents. Com la de Duran i Lleida, que quan va a l'estranger prefereix fer-ho representant Espanya que no Catalunya i per això demana, per exemple, el xofer i el cotxe de l'ambaixada espanyola, fins i tot en llocs on hi ha delegació catalana. Unió no és lluny de la decisió.

És cert que no és aquesta l'única delegació ni la primera que ha vist rebaixat el rang. Però esborrar la feina feta a Berlín té precisament aquesta setmana un significat molt especial. Perquè avui, més que mai, Berlín és una de les ciutats clau d'Europa. Perquè avui, just avui, la cancellera Merkel intentarà de refundar la Unió Europea. I ni que siga per això tenir-hi una antena, algú amb contactes polítics sòlids, semblaria simplement lògic i natural.

La transició nacional que Mas anuncia ha de tenir complicitats externes, si vol arribar a bon port. I la diplomàcia, especialment eficaç i necessària en aquest aspecte, no s'improvisa. Perquè és lenta i requereix molt d'esforç, tacte i perseverança, molta acumulació. Per això fer enrere precisament ara el caràcter polític de les ambaixades és un error. Un error que envia als interlocutors la imatge d'un país que s'amaga i es retira, es fa petit, precisament quan hi ha més coses en joc, a casa i pertot el continent.

Nota: L'actual delegat de la Generalitat de Catalunya a Berlín, Martí Estruch, va ser, fa uns quants anys, cap de redacció de VilaWeb.

Mail Obert