Opinió

 

<55/169>

Vicent Partal

07.12.2012

Tornem-ho a explicar

El sis de setembre del 2011 vaig fer un editorial arran de la sentència del Suprem contra la immersió lingüística, en què posava sobre la taula la hipocresia espanyola en aquesta qüestió. Em limitava a comparar. Comparar el tractament que reben centenars de milers d'alumnes valencians que no poden tenir l'ensenyament en català i que ningú no defensa, amb les constants atzagaiades per a defensar l'espanyol a l'escola. Permeteu-me que em limite a repetir-ho, perquè crec que és la clau que desarma la pretensió espanyola de fer veure que aquest debat és més tècnic que no polític.


Deia aleshores:


'El tribunal Suprem espanyol ha engegat una gran operació contra la immersió en català, en resposta a la demanda de tres famílies del Principat, que volen que els seu fills siguen escolaritzats en espanyol. Contràriament, aquest curs 125.953 alumnes valencians han vist denegada la seua demanda de ser educats en català. La diferència fa mal i ensenya ben clarament on és el problema. 

Les dades són d'Escola Valenciana: Informe de Matriculació, sobre el curs que ara comença. El document diu exactament que el 61,2% de les famílies valencianes demanen que els fills siguen escolaritzats en la nostra llengua i, en canvi, la Generalitat solament ofereix places al 33%. I cada any n'ofereix menys. 

Parlem de la mateixa llengua. De les mateixes llengües, per a ser exactes. Si l'alt tribunal tingués voluntat de defensar els drets dels pares i la igualtat de les llengües, 125.953 alumnes haurien de pesar clarament molt més que no tres, quatre o cinc. Però no és el cas. Escandalosament no és el cas. 

I no és el cas perquè, al tribunal, no li importa ni la igualtat de les llengües ni els drets dels pares. Al tribunal, únicament li importa de remarcar i blindar la supremacia de l'idioma espanyol per damunt del català i de fer recular dècades de normalització en favor de la imposició de la llengua castellana. Aplicar, en definitiva, allò que es desprèn de tota l'arquitectura legal de l'estat, començant pel nefast article tres de la constitució. Que aquest és el problema de debò: la constitució.'

Mail Obert