Opinió

 

<51/169>

Vicent Partal

15.04.2013

Millor un referèndum, però sense descartar la proclamació

Artur Mas va descartar ahir per primera vegada una proclamació de la independència. En un acte al Baix Llobregat, va dir que calia fer el referèndum perquè una proclamació seria 'poc democràtica'. Cosa que no és certa i que no es pot dir d'aquesta manera.


És veritat, i crec que hi convé tothom, que seria molt millor fer un referèndum. I, encara més, que seria ideal un referèndum d'acord amb l'estat per a poder negociar la independència en les millors condicions. Però si el referèndum no és possible aleshores caldrà fer una proclamació, que en diuen unilateral, per bé que de fet una proclamació sempre és unilateral. Altrament, quina eixida hi hauria en el cas que l'estat prohibís tota forma de consulta? 


No ens enganyem: dels 193 estats que avui són membres de ple dret de l'ONU, només 14 han arribat a tenir un estat propi per mitjà d'un referèndum. És cert que aquests darrers anys hi ha una tendència clara a fer referèndums, més que no pas abans, però tampoc no és cap regla d'or. Del 1990 ençà, 30 nous estats han proclamat la independència i han estat admesos a les Nacions Unides. I, si bé 9 referèndums dels 14 s'han convocat durant aquests anys, pensem que han accedit a la independència sense referèndum 21 estats. La majoria.


Tancar la porta a la proclamació és, per tant, un error important. Però sobretot és un pronunciament simplement innecessari que, tal com van les coses, qualsevol dia podria girar-se contra el president de la Generalitat.

Mail Obert