Opinió

 

<50/169>

Vicent Partal

25.10.2013

Ara ja ens espien a tots

El telèfon mòbil de la cancellera alemanya ha estat interceptat pel govern dels Estats Units. El telèfon personal, no pas el de feina. La notícia, lògicament, ha fet la volta al món. És d'una gravetat política enorme i podria ben ser que inauguràs una nova etapa en les relacions transatlàntiques --molt menys cordials que no durant la guerra freda o fins avui.


El cas és molt seriós, però a mi m'interessa particularment perquè mostra l'abast de l'operació d'espionatge engegada pel govern dels Estats Units a través de la NSA. Ho espien tot i ens espien a tots. No crec que siga agosarat d'imaginar que el telèfon de la senyora Merkel deu haver estat objecte de controls preventius per la policia i els tècnics del seu país. I malgrat això la Casa Blanca hi ha accedit. Imagineu-vos amb quina facilitat podran accedir al meu mòbil o al vostre.


Alerta, perquè no és una qüestió d'importància, de galons com si diguéssem. Aquest és el gran canvi. Tradicionalment, els espies s'ocupaven de les coses importants i de la gent de categoria. Però ara sabem que els nous programes espien el màxim nombre possible de persones, indiscriminadament. És a dir, que ens espien a tots. Literalment. En cerca de paraules, d'expressions, de frases o simplement per acumular dades sobre la nostra vida que puguen usar en un moment determinat. Contra nosaltres.


Ho fan, i això és gravíssim, amb el suport de les grans empreses de tecnologia, que majoritàriament són americanes i que ens venen productes amb portes del darrere perquè se'ns hi colen els espies. Però també des dels Estats Units ens comença a arribar l'antídot: un debat fortíssim en la societat civil que es demana quina classe de govern és aquest i si una democràcia és compatible amb actuacions clarament pròpies d'una dictadura. I també l'actuació d'herois com ara Edward J. Snowden, que denuncien sense pèls a la llengua aquesta aberració i actuen en conseqüència.







L'opinió dels subscriptors


(Cada dia els subscriptors de VilaWeb reben un correu en què la redacció els explica en quins continguts treballa, per si volen aportar-hi cap informació, opinió o pista. Aquest correu inclou l'editorial i, per aquest motiu, les seues opinions arriben abans no siga publicat i en reproduïm unes quantes.)



Àfons Sànchez: És por allò que demostren notícies com aquesta. Por de no controlar. Por  que la població es rebel·le i els faça fora. Por  que les companyies estrangeres siguen superiors a les nord-americanes. Por d'un atemptat contra la població nord-americana. Por. 

I curiosament, és també por, que els cal per a adonar-se'n: por (que no tenen) que tant de zel per a controlar-ho tot acabe revoltant la població; por que les companyies estrangeres acaben blindant-se i col·laborant entre elles en vista de la competència nord-americana, que no juga net; i por que les accions en territori estranger per tal de prevenir un atemptat en territori propi acaben justificant i causant precisament això que se suposa que volen evitar. 

Cal repetir una vegada més la frase de Franklin: 'Qui renúncia a la seua llibertat en canvi de seguretat no mereix ni la llibertat ni la seguretat.'


(Ja sabeu que +VilaWeb és la peça clau de la subsistència de VilaWeb. Agraesc, per tant, a tots els qui en formeu part el fet que ens permeteu amb el vostre suport econòmic de continuar eixint cada dia. Als qui encara no en sou membres us demane que ho considereu --i ací en trobareu més informació i la possibilitat d'apuntar-vos-hi.)


Mail Obert