Opinió

 

<5/169>

Vicent Partal

05.12.2013

Quan el món jutja Espanya

Avui passaran per l'Audiència Nacional espanyola dos terribles personatges, dos torturadors implacables del franquisme coneguts per 'Billy el Niño' i 'el Muñecas'. Aquests dos sàdics podrien ser extradits avui mateix a l'Argentina, on la justícia ha pres la determinació de jutjar els crims del franquisme, cosa que Espanya no ha fet mai.


El cas té dues implicacions molt importants. D'una banda, el fet en si. Que una jutgessa argentina puga fer responsables dels seus actes uns torturadors espanyols és una enorme notícia. Que no siga un fet simbòlic, vull dir. Que aquests dos personatges siguen posats davant un tribunal és un fet transcendental. Per ells i els seus actes, però també per tots aquells que encara viuen tranquils malgrat les responsabilitats que tenen en la repressió. Entre els quals, per cert, i d'una manera molt destacada, el sogre del ministre de Justícia espanyol, que és un vell ministre de Franco, dels que va signar condemnes de mort.


Amb això, el setge sobre Espanya s'estreny. L'ONU va dir la setmana passada que era intolerable que els republicans assassinats en fosses comunes no haguessen estat completament identificats i no fossen soterrats amb dignitat. Espanya no ha volgut mai, ni amb el PP ni amb el PSOE, fer passos per jutjar la dictadura, ni tan sols per aclarir-ne els crims. Però cada volta se senten més veus de la comunitat internacional que diuen que això no pot continuar així, que no és tolerable. També perquè creix l'alarma pel retrocés democràtic que el Partit Popular impulsa en tots els fronts. Recordem el duríssim article del Wall Street Journal d'aquesta setmana o la dura crítica del Consell d'Europa a les reformes que promou el ministre de Justícia, precisament aquest que té un sogre franquista que l'Argentina podria jutjar.


I la segona implicació clara i important del moment que vivim és aquesta. Com més va més gent hi ha que, des de l'estranger, s'exclama, alarmada, del baix nivell democràtic de l'estat on encara som i de la impunitat amb què el feixisme perviu en la societat espanyola. Un feixisme que, com recordava precisament el Wall Street Journal, té en l'anticatalanisme una de les cares més evidents. 


Ara que s'acosta un xoc de legitimitats, entre l'espanyola i la catalana, com més clar veja el món quina és l'essència de l'espanyolisme, millor per a nosaltres.

Mail Obert