Opinió

 

<39/169>

Vicent Partal

11.06.2013

Preguntes que tenen resposta

Què fa la vice-presidenta del govern català posant en dubte coses que tenen una resposta clara i nítida? En aquest cas, quin és el resultat que legitima el referèndum. Això ho saben els pàrvuls i tot: 50% del cens i 55% de vots afirmatius. Per què? Perquè així ho va decidir la Unió Europea en el cas del referèndum per a la independència de Montenegro. Que ens semble just o no, tant se val. Les coses són així. 


A mi, personalment, com aleshores a les autoritats de Montenegro, em sembla molt poc justificable aquesta necessitat del 55% de vots afirmatius. La Unió Europea adduïa que trencar un estat era una mesura de tant impacte que mereixia una majoria qualificada. Però el mateix argument serviria a la inversa. Podríem dir que mantenir un estat quan la població no en vol formar part hauria d'exigir una majoria molt clara, o siga, que el no guanyàs amb un 55%, també per exemple.


Però, hi insistesc: què opinem jo o vós, o el parlament de Montenegro, a hores d'ara no té gens d'importància. Perquè això va així. Això i, ep, moltes més coses relacionades amb el referèndum i el procés d'independència. Com ara que sense proclamació al parlament no hi ha independència, per més referèndums que faces. Com ara que la pregunta ha de ser única i ha de demanar obertament sobre la possibilitat de crear un estat independent. Com ara que només vota el territori que es vol separar i no el conjunt de l'estat de què se separa...


Així doncs, podem inventar qualsevol argument, però el món és així i moltes discussions ja s'han tancat. El dia que jo vaig nàixer hi havia 144 estats independents al món i avui n'hi ha 206. Això vol dir que, de mitjana, cada any de la meua vida ha aparegut una mica més d'un estat independent nou. Què vull dir? Que nosaltres no en tenim el costum, de declarar-nos independents, i tot ens sembla molt més gros que no és en realitat, però la comunitat internacional és molt avesada a tractar amb la independència com a procés i té una metodologia que, simplement, hem de respectar. 


De manera que no fem invents i encara menys si són per a posar més dificultats de les necessàries.

Mail Obert