Opinió

 

<149/169>

Vicent Partal

05.10.2005

Aquell xiquet

Aquesta setmana fa cinc anys que va morir Muhammad al-Durra. Dit així, no recorda res. Però estic segur que el reconeixereu, si dic que Muhammad era aquell xiquet de Gaza mort a trets per militars israelians mentre son pare intentava de tapar-lo amb el seu cos. Estic segur, perquè a mi em passa, que aquella imatge, enregistrada per un càmera palestí de France2, no és gens fàcil d'oblidar: un llarg tiroteig amb el pare intentant de tapar el xiquet darrere el seu cos mentre demana als soldats que deixen de disparar, i al final, la mort, ara fa cinc anys.

Ahir vaig tornar a mirar aquelles imatges. En aquests cinc anys és obvi que la situació ha millorat. La desaparició d'Arafat i la retirada israeliana de Gaza obren una escletxa d'esperança en un conflicte extremadament difícil. Al-Durra, mentrestant, és un heroi a tot el món àrab. Heroi totalment involuntari, però heroi. Al Caire, per exemple, la plaça on hi ha l'ambaixada d'Israel duu el seu nom. Però les places mai no poden substituir la vida.
Mirant les imatges, sense la ràbia que provocava la immediatesa, no m'he pogut estar de pensar, sobretot, que avui Muhammad tindria disset anys i que seria un ciutadà perfectament anònim. Un ciutadà a qui ningú no dedicaria poemes, ni de qui cap país no faria emissions de segells amb aquella imatge que encara avui ens talla l'alè. Ni jo escriuria aquest article sobre ell. La política esgota i rebenta, quan passa per damunt de la gent amb un grau tan notable de ferocitat; sobretot quan passa per damunt de gent que solament aspira a ser normal.

(La seqüència de la mort de Muhammad en fotos o en vídeo. Contra el que deia en la primera versió del text el pare no va morir: va ser molt malferit però al final es va salvar. Rectifique).

(Sóc conscient que hi ha qui afirma que, en realitat, Muhammad fou assassinat per palestins i que tota l'escena és un muntatge, o fins i tot teatre, i que mai no va morir. Però jo no tinc arguments prou sòlids per a dubtar de la versió original i de la versió donada de primer moment pel govern israelià, que va reconèixer la seua implicació en aquella mort. En tot cas, la Wikipedia en anglès té un excel·lent article sobre la qüestió.)

Mail Obert