Opinió

 

<140/169>

Vicent Partal

09.02.2006

El 'Llibre del Repartiment'

Pocs països es poden permetre el luxe de tenir una partida de naixement. Però els valencians en tenim una, dita 'Llibre del Repartiment', un volum que explica quins avantpassats nostres varen ocupar les cases del Regne acabat de conquerir pel rei En Jaume. Ahir un senador va voler aprofitar el llibre per fer anticatalanisme (en una comparació amb els papers de Salamanca), perquè el document és a Barcelona. Fa riure, perquè és a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, dels reis que el van fer possible. I sobretot perquè demostra la catalanitat original dels valencians. Però, dit això, per què no podria ser a València?

A l'Arxiu de la Corona d'Aragó, que té la seu a Barcelona, el llibre hi està perfectament bé. Tots ho érem, de la Corona d'Aragó, i els reis en en foren els creadors perquè el feren possible. Per això comparar el cas d'aquest document amb els papers de Salamanca és una pallasada monumental, una demostració més de la ignorància supina que ja ens hem acostumat a veure en la dreta valenciana més localista. O, ep!, una nova manipulació interessada. I ja fan... Però tampoc no passaria res si el llibre fóra a València. També hi estaria bé, perquè és una mena d'acta de naixement, de la creació, del país, una mena de línia roja que separa els pre-valencians dels valencians. El passat més remot i perdut (musulmans inclosos) del passat nostre.

En tot cas la cosa més divertida és que el 'Llibre del Repartiment', com a acta fundacional del poble valencià que és, resulta una bomba precisament per als anticatalanistes. La lectura i l'anàlisi del document no deixen ni un pam de marge al dubte i demostren que el Regne Valencià fou català de naixement. Que és tant com dir que sols perquè fórem catalans som valencians.Dit altrament: no és que siguem catalans perquè som valencians, sinó a l'inrevés: si no haguérem estat catalans no podríem ser valencians, els valencians que vàrem nàixer de la mà del 'Llibre del Repartiment'. Precisament.

Mail Obert