Opinió

 

<136/169>

Vicent Partal

24.11.2005

El país dels PAIS

El Parlament europeu va criticar ahir amb duresa el desgavell urbanístic del País Valencià. De fet, la comissió de peticions del Parlament reclama que es paralitze totalment l'aprovació de nous plans urbanístics a l'espera de la nova llei, i que aquesta siga molt més dura que no l'actual. La llei actual i els PAIS que l'acompanyen han permès un seguit de desastres ecològics i urbans que ens han deixat el país poc menys que hipotecat per sempre més. Curiosament, el PP europeu ha votat favorablement aquesta proposta que tant facilita que els seus correligionaris valencians es posen les botes.

L'abús comès al País Valencià pel PP i els constructors que els envolten és tan gros que, segons que sembla, a Europa estan literalment garratibats. Val a dir que la llei urbanística que ha permès de destruir el país de dalt a baix fou aprovada pel PSPV, concretament pel conseller Burriel. El PP se la va trobar feta i vigent, i és obvi que l'ha aprofitada d'una manera ben concreta. Tant, que el Parlament europeu no té la menor dificultat a parlar obertament de corrupció. La reacció del conseller Blasco (el que havia militat al FRAP i havia estat conseller socialista abans d'anar a parar al PP...) ha consistit a dir que una possible moratòria aturaria el progrés, i ha acusat dels efectes malèvols de la llei al govern del PSPV, del qual ell mateix havia format part. És molta barra dir això, però ja en hi hem acostumat.

En tot cas la cosa important és de 'desnormalitzar' la cultura del diner fàcil i sospitós, tan estesa entre els ajuntaments valencians. No es pot vendre tot el territori a la babalà, ni creure que el paper dels polítics és de fer d'intermediaris (en molts casos recompensats) entre el sòl urbanitzable i les megaempreses de la construcció. I la pitjor cosa que passa al País Valencià és que hi ha molta gent que ha assumit com a normal que s'urbanitze qualsevol espai sense més criteri que l'interès econòmic de les empreses. I, especialment, que hi ha molts polítics, alcaldes sobretot, que donen per fet que això és així i que no s'avergonyeixen de deixar els seus termes desfets per sempre més.

Si el pronunciament del Parlament europeu aporta un ombra de dubte a tot això, si serveix per desqualificar i avergonyir els responsables de tantes maleses, aleshores haurem entrat en el bon camí per a resoldre un conflicte, diguem el dels PAIS, que és una amenaça radical contra el nostre país.

Mail Obert