Opinió

 

<121/169>

Vicent Partal

25.02.2009

GMail beta

Ahir uns quants milions d'internautes de tot el món s'emportaren un bon espant durant hores. GMail, el servei de correu de Google, va deixar de funcionar sense cap explicació i els abonats es quedaren sense correu i sense algunes coses més, perquè n'hi ha molts que hi tenen les agendes, les adreces, les... Internet va ser dissenyada i construïda d'una manera molt sòlida i no sembla imaginable que deixe a l'estacada els usuaris. Però ahir una internet cada dia més dependent de Google, que és la que en realitat tenim, ens va ensenyar la seua feblesa.

No tinc el menor dubte sobre les moltes coses positives, enormes, que Google ha aportat a internet i a la nostra vida quotidiana. En molts camps i de moltes maneres. Però no tot és dolç i bonic. Google controla cada vegada més la xarxa, perquè ho fan molt bé, perquè treballen millor que ningú i perquè són capaços d'innovar com ningú i d'estendre la capacitat d'innovació com ningú. Però, per això mateix, la xarxa s'ha tornat googlodependent i més vulnerable.

I això es va veure ahir amb tota claredat. Una caiguda global dels protocols que controlen el funcionament del correu electrònic és literalment impossible. En canvi, la caiguda dels sistemes d'una empresa, per més potent, sàvia i poderosa que siga, és una eventualitat possible, fet que afebleix el conjunt de la xarxa i disminueix la confiança dels usuaris en el sistema. A Google saben el risc que corren cada dia i ben segur que és per això que el GMail continua mantenint l'etiqueta 'beta', encara que s'activà el primer d'abril de 2004, aviat farà cinc anys. Per ells, per Google, aquesta paraula és una assegurança contra les protestes i contra les reclamacions judicials, perquè tot programa 'beta' funciona amb el benentès que l'usuari reconeix que no és acabat del tot i que pot fallar. Com s'ha vist.

Mail Obert