Opinió

 

<111/169>

Vicent Partal

02.04.2009

Policies i prostitutes

Karl Kraus va escriure que la corrupció era pitjor que no la prostitució 'perquè la prostitució posa en perill la moral d'un individu, però la corrupció posa en perill la moral de tot un país'. La frase no podria ser de més actualitat, ara que assistim perplexos al reguitzell de detencions i ordres de presó contra funcionaris de la policia espanyola i de l'Ajuntament de Barcelona, acusats d'importants delictes de corrupció, creats i alimentats al voltant del negoci de la prostitució. Tot indica que encara no hem vist sinó una punta de l'afer, però això que hem vist ja causa una alarma i una preocupació més que notables.

Especialment perquè els relats que comencen a arribar ens ensenyen no pas una trama concreta i estricta, amputable, sinó un autèntic estat d'opinió, una manera de fer que a Barcelona no s'ha sabut, o no s'ha volgut o no s'ha pogut, tallar abans. És clar que hi ha delinqüents, i que n'hi ha de vestits amb l'uniforme de la policia. És clar que hi ha gent concreta que para la mà en canvi d'un permís, d'un silenci, d'un favor. És clar, per tant que hi ha responsabilitats estrictes i privades que aquests presumptes servidors públics hauran de pagar.

Però també ho és que flota, indefinida però constant, la sensació d'una certa impunitat, d'un acord no escrit que deixava fer i desfer en la nit barcelonina i que potser era a l'origen de la diguem-ne exuberància comparativa del negoci del sexe en aquesta ciutat (igual que passa a València). No s'explica com es poden moure tants i tants diners al marge de la legalitat i, aparentment, sense la menor pressió. Barrejant això que ara veiem amb les conegudes relacions entre la prostitució i la droga, entre els amos dels prostíbuls i l'extrema dreta i entre alguns sectors de la policia i la mateixa extrema dreta (acreditada aquesta relació amb episodis tan sonats com la destitució d'un cap anterior de la guàrdia urbana) s'esbossa un quadre dels que fan preocupar.

Mail Obert