Opinió

 

<11/169>

Vicent Partal

28.01.2014

La batalla dels ultres

L'anunci que Vidal-Quadras s'incorpora a Vox i podria liderar-ne la candidatura al Parlament d'Europa certifica un fenomen que a tots els Països Catalans ens resulta molt favorable: la fractura galopant dins allò que havia estat un espai electoral monolític, solament del PP. Els qui ahir no tenien cap dubte perquè la seua única opció era el PP ara tenen si més no quatre alternatives: el PP, UPyD, Ciutadans --amb marques locals-- i el nou Vox. 


Tothom sap que per a guanyar unes eleccions has de reagrupar al màxim els teus i has d'esperar que els contraris acudesquen a les urnes tan fraccionats com siga possible. Per les restes matemàtiques del mètode d'Hondt, com més partits i partidets es disputen un mateix espai electoral més vots es perden.


Per això podem esperar que el creixement i el desacomplexament de l'espanyolisme més radical tindrà aquesta conseqüència: fer més difícils les opcions de victòria del PP. Quan sents Vidal-Quadras que diu que el PP és còmplice de l'independentisme o UPyD que nega que Ciutadans puga ser espanyolista és ben evident, a més, que serà una batalla a mort. I d'això, molt especialment al País Valencià i a les Illes, n'hauríem de traure profit. Electoral.


Evidentment, sense menystenir que la batalla entre les quatre forces polítiques per a veure qui és més espanyolista pot acabar radicalitzant el seu discurs fins a extrems insospitats. Amb conseqüències bones, però també dolentes. En qualsevol cas, alerta amb la batalla dels ultres, que aquests mesos vinents serà un factor polític determinant, a tot el país.



L'opinió dels subscriptors


(Cada dia els subscriptors de +VilaWeb reben un correu en què la redacció els explica en quins continguts treballa, per si volen aportar-hi cap informació, opinió o pista. Aquest correu inclou l'editorial i, per aquest motiu, les seues opinions arriben abans no siga publicat i en reproduïm unes quantes.)


Josep Vicent Sala: La radicalització del discurs també pot jugar contra ells igual que la divisió del vot. Tothom sap que les eleccions es decideixen en el segment de població diguem-ne moderat. Ciutadans i UPyD a diferència de Vox han intentat captar aquest vot més centrista fent creure que la posició ara mateix més normal o general de la societat és oposar-se a la descentralització del poder sobretot per qüestions d'eficiència i igualtat de drets. Per tant, la radicalització de tot aquest moviment pot posar en entredit i al descobert l'agenda real d'aquests grups polítics i carregar de raons a qui no està d'acord amb la deriva que du l'estat actualment. El que tinc curiositat de veritat de veure és com degenerarà aquest debat territorial neocentralista després de la independència del Principat. En aquest cas sospite que la radicalització pot ser màxima i dur a governs extremadament populistes. O potser ens sorprendrem i des de l'altiplà començaran a meditar sobre tot el que han fet malament fins ara?


Pep Agulló: És cert el que diu l’editorial pel que fa al context electoral, però el que tenen en comú aquest partits ultranacionalistes espanyols en la mida que es van desacomplexant, és que se’ls va fent petita la disfresa de la democracia. En aquesta vorágine competitiva d’espanyolitat que veu en el més petit gest formalment democràtic una debilitat , la competició será per a qui representi millor el passat franquisme més rampant, i aquest discurs pot arrossegar sectors del seu braç armat, l’exercit , propiciant aventures suicides de conseqüències imprevisibles.


Mail Obert