| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 9 d'abril de 2025


dilluns, 23 de juny de 2008
>

Les coques continuen la tradició

El Gremi de Pastisseria preveu vendre'n 1,7 milions, i la reina serà la de fruites

ROSA M. BRAVO. Barcelona
Hi ha dolços, com les mones, que desperten la creativitat dels pastissers i els xocolaters. I d'altres, com els tortells de Reis i les coques de Sant Joan, en què el públic és poc amant de les innovacions. Les novetats s'introdueixen amb comptagotes i l'estrella d'aquest any serà, com és habitual, la coca de brioix amb fruites i pinyons. El Gremi de Pastisseria de Catalunya preveu que en aquesta revetlla es vendran 1,7 milions de coques, fet que representa un lleuger increment respecte de l'any passat.


+ La coca de Sant Joan és la protagonista a les pastisseries del país durant aquests dies. Foto: JUDIT FERNÁNDEZ.

Per la revetlla del 2007 el Gremi de Pastisseria va estimar en 1,6 milions les coques que es van vendre a Catalunya. Aquest any esperen vendre'n 1,7 milions, un lleuger augment que, segons Josep Cardona, secretari del gremi, estarà motivat «pel fet que aquest any la gent ho celebrarà més, ja que cau en pont». Pot fer aquesta circumstància que els catalans escullin viatjar i s'oblidin de celebrar la revetlla? «Creiem més aviat que la gent es mourà però dins dels límits de Catalunya, així que pot ser que se'n venguin menys a Barcelona i l'àrea metropolitana però més a comarques», segons Cardona.

La preferida serà la de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la de full amb llardons i la de pinyons amb crema. Segons explica Cardona, hi ha poques novetats en l'oferta de les coques. «La que es va incorporant és la coca farcida de xocolata, que es va introduir fa tres o quatre anys, però en canvi no han tingut èxit altres coques, com la de fruits secs a l'estil del músic i la farcida amb nata o amb trufa.» «Les diades pastisseres solen ser clàssiques, la gent no sol sortir de la coca tradicional, tot i que tendeix a acceptar bé les novetats», assenyala el secretari del Gremi de Pastisseria de Catalunya.

Cada família es gastarà, aproximadament, entre 16 i 30 euros. El gremi recorda les recomanacions habituals, com conservar refrigerades les coques, especialment si porten crema. Si s'ha de viatjar amb cotxe, i per evitar les altes temperatures, Cardona diu que «és millor no portar-les al maleter», sinó a l'interior, amb aire condicionat. El gremi proposa que els dolços s'adquireixin a les pastisseries agremiades «per la qualitat, garantia i, sobretot, pels ingredients naturals que s'utilitzen en l'elaboració».

Cardona assenyala que la tradició de menjar coca és gairebé tan antiga com la de celebrar Sant Joan. Quan es va introduir tenia una forma rodona, com el sol, per recordar la seva vinculació amb el solstici d'estiu. A més, s'hi afegien fruites primerenques, una tradició que ha subsistit fins avui. També ha perdurat el fet de celebrar Sant Joan al carrer, amb les trobades de veïns entorn d'una taula.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els bars, fins a les quatre, les discoteques, fins a les sis

>El metro, el tramvia i els Ferrocarrils funcionaran tota la nit i Renfe reforça Rodalies, TAV i Euromed

>«Millorar el paladar»

>Barcelona encén la metxa de la revetlla

>Precaució durant la revetlla

>El reglament d'explosius no fixa edats per poder començar a comprar petards

>Els catalans compraran unes 2.000 tones de petards per la revetlla de Sant Joan

>Diversos ajuntaments deneguen l'ampliació d'horari dels locals per la nit de Sant Joan

>«En una nit així s'ha d'anar per feina, no es pot fer una recollida selectiva»

>«No s'han de llençar a les fogueres ni draps ni papers»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.
L'Agència de la Qualitat d'Internet