La portada d'aigua en vaixell resultarà cara, i el govern de la Generalitat n'és conscient. Amb tot, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ho va comparar amb la despesa que suposaria deixar sense aigua els prop de 5 milions d'habitants que s'abasteixen de la xarxa d'aigües Ter-Llobregat, en fase d'excepcionalitat 2 per la manca de pluges als pantans. «Jo no m'ho puc ni imaginar [en referència al cost]», hi va afegir el conseller, que va assegurar que estava molt tranquil amb les mesures adoptades, la feina feta fins ara i el suport del govern. «No penso dimitir ni ara ni després de la sequera», va dir. L'actuació d'emergència ha suposat contractar una flota de deu vaixells, la meitat dels quals tenen capacitat per transportar 28.000 metres cúbics cadascun. Els cinc restants tenen una capacitat de 40.000 metres cúbics. Els de menor capacitat començaran a arribar al moll d'inflamables del port de Barcelona procedents de Tarragona la primera quinzena de maig. Es calcula que cada dos dies poden arribar tres vaixells, atès que el temps de càrrega és de deu hores, més quatre hores de viatge per finalment atracar durant disset hores per descarregar l'aigua a la xarxa.
La segona quinzena de maig arribarà aigua potable i no potable des de Marsella. Aquesta última serà transportada amb vaixells de 40.000 metres cúbics de capacitat i la descàrrega es farà al nou moll del Prat del port de Barcelona. No serà fins a l'agost que arribarà aigua de la dessalinitzadora de Carboneres (Almeria). La injecció d'aigua dels vaixells a la xarxa es farà de manera conjunta amb l'aigua que quedi emmagatzemada als pantans amb l'objectiu que les reserves en els embassaments no disminueixi del 15%. L'aportació d'aigua dels vaixells serà el primer mes de 2,6 hectòmetres cúbics.
El conseller de Medi Ambient i Habitatge va reiterar ahir que si bé aquestes mesures d'emergència permeten arribar a l'estiu sense talls d'aigua, a partir de la tardor la cosa es complica si es manté l'absència de pluges. Per l'Agència Catalana de l'Aigua, la solució més senzilla continua sent captar aigua del Segre. Baltasar va reiterar ahir que esperaria la formació del nou govern espanyol per tornar a parlar d'aquesta actuació. «Ara bé, l'executiu català està obert a trobar solucions que permetin, això sí, disposar d'aigua els pròxims sis mesos», va dir el conseller. Si bé Baltasar continuarà parlant amb els regants del Segre, ahir va assegurar que el govern català no començaria cap obra per captar aigua del riu sense l'autorització del govern espanyol. El conseller va expressar l'esperança que el nou front d'inestabilitat deixi pluges fortes. L'última setmana la neu ha aportat als pantans 3,5 hm³, el consum d'aigua de cinc milions de persones en una setmana.
Per cert que Baltasar s'estalviarà la rebuda «respectuosa» que la Plataforma en Defensa de l'Ebre li havia preparat per avui. El conseller havia de visitar Tortosa i també presidir la reunió de la comissió per a la sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, però ahir al migdia la Generalitat va comunicar que «problemes d'agenda» impedien la visita.
Francesc Bosch va anar-se'n de l'antic poble de Sant Romà de Sau fa 55 anys. Ahir hi va tornar. El fet que l'embassament estigui sota mínims ha fet aparèixer no solament la ja típica església del poble, si no també diverses cases, com ara la de Bosch, ara enrunada. En declaracions a El 9 Nou aquest jubilat que ara viu a les Masies de Roda va reconèixer ahir gran part de les estructures del poble.