Puigcercós va prendre posició ahir del càrrec de president del grup parlamentari després de deixar la conselleria de Governació. Però va evitar referir-se a la guerra interna que viu ERC en la roda de premsa posterior a la reunió del grup, en què van comptar més els gestos que les paraules. Ridao, que tradicionalment no s'havia situat en cap dels sectors que conviuen a Esquerra, va escenificar el seu suport al secretari general, al costat de la nova portaveu parlamentària, Anna Simó. El fins ara portaveu dels republicans al Parlament va assegurar que deixa el grup «a les millors mans». I va defensar que el càrrec de president «ha estat a les mans de qui deté la màxima responsabilitat orgànica dins d'ERC, i en aquest cas aquesta figura correspon al secretari general en tant que diputat després d'abandonar el govern».
Puigcercós, que a diferència de Carod i el crític Joan Carretero no ha aclarit si presentarà candidatura en les eleccions prèvies al congrés d'ERC, va assegurar que amb Ridao a la cambra baixa «la relació» entre Catalunya i Madrid serà «intensa», sobretot perquè la negociació del nou finançament, la millora de les infraestructures i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut obligaran a estrènyer llaços. El secretari general dels republicans va apostar, a més, per millorar la coordinació amb l'executiu, i va advocar perquè el grup s'«anticipi» als debats que es generaran, com ara el del traspàs de rodalies o la definició del model de gestió per a l'aeroport del Prat. També va defensar que ERC ha de difondre amb més eficàcia l'acció al govern.
COMISSIÓ PLURAL
Carod no va quedar plegat de braços. En una nova entrada al bloc personal, va valorar com a «bona notícia» que Carretero hagi decidit presenta candidatura al congrés. Assumint una de les demandes del líder del Reagrupament, es va comprometre, com a president d'ERC, que en la comissió organitzadora del congrés també ha d'organitzar les primàries prèvies hi haurà «la pluralitat suficient per tal que tothom s'hi senti representat». També com Carretero, va demanar «joc net», amb les mateixes possibilitats d'explicació per a tots els candidats. «Estic convençut que l'aparell del partit sabrà estar a l'altura de les circumstàncies i mantindrà la neutralitat necessària per garantir un procés congressual just i transparent», va dir en al·lusió al sector liderat per Puigcercós. Carod creu que és moment de debat, no de «conspiracions de saló» i «manifestos d'amics i saludats». Es referia al manifest impulsat per un centenar de militants d'ERC, amb el nom d'Esquerra Positiva, en què demanen que el partit obri «una nova etapa» en la qual Puigcercós assumeixi «el lideratge electoral» i Carod encapçali el «discurs ideològic». Criden a fer canvis «de manera responsable, constructiva, positiva i amb unitat». Els promotors diuen que són militants de base sense vinculació laboral amb el partit ni càrrecs, però fonts d'ERC els situen en l'entorn de Puigcercós.