El gerent de l'associació d'hostaleria Costa Brava Centre, Martí Sabrià, fa notar que el setembre és un mes transcendent psicològicament: «Si el setembre va bé, parlem sempre de bona temporada; si va malament, de desastre. Els ingressos dels primers mesos cobreixen els costos fixos i els del setembre ja són beneficis.»
Vet aquí, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona prefereix esperar fins a l'octubre per analitzar la temporada turística de l'estiu del 2007. Vet aquí, la Direcció General de Turisme del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa no fa balanços parcials de la temporada a petició del sector perquè cap informació no pugui ser objecte d'interpretacions negatives o esbiaixades. En canvi, la patronal Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona farà un comunicat a mitjan setembre, en què difondrà els resultats d'un estudi que fa a partir de dades reals i no pas a partir dels comentaris i de l'allau d'informacions disperses.
MÉS CAIXA ALS SÚPERS
Algunes dades provisionals aportades per fonts pròximes a les institucions revelen la irregularitat en l'ocupació: alta a l'hostaleria i més baixa en els apartaments i els càmpings. Ha estat bona al centre, al sud i a Girona, però no ha estat tan feliç al nord i al Pirineu. El 100 per cent no ha pas estat general a cap zona. Omple qui està ben situat, qui treballa bé amb una bona relació qualitat-preu i qui fa una bona comercialització. Segons les mateixes fonts, quant a la despesa detecten que el turista fa menys despesa, perquè surt poc, per la qual cosa els bars i els restaurants tenen menys ingressos, però, en canvi, hi ha un increment de la caixa als súpers, als hípers, a les grans superfícies i en el comerç en general. Tot i això, des del sector es destaca el client del setembre, que sembla més gastador. Aquest client, que ha pogut escollir un mes tranquil com el juny, estalvia molt en hotel, ja que no és temporada baixa, i sol dedicar-se molt a la gastronomia.
Quant als efectes del clima, Martí Sabrià creu que no té conseqüències si el client és de lluny –Suècia o Valladolid–, perquè es queda i busca activitats alternatives, però provoca desercions si és de prop, de les comarques de Girona o de Barcelona.
A Domènec Biosca, un dels principals analistes i consultors en turisme, no el preocupa el balanç d'aquesta temporada: «Anem com cada any. Cada any és una fotocòpia, un 1% amunt o un 1% avall.» El que amoïna Biosca és que no s'hagi començat a planificar què es farà un cop arribi el TAV: el transport de proximitat, els pàrquings i els serveis que s'han de donar als visitants. «Matrícula d'honor al territori, però suspès en serveis: atenció al client, senyalització, idiomes, pàrquings i taquilles... Per què no es dóna hora als museus, i així estalviaríem cues i calorades?», es pregunta Biosca.
Una conclusió: Ho han passat malament i ho passaran cada dia pitjor els propietaris d'establiments de categoria baixa, que fan una comercialització deficient, que no tenen els preus regulars, que volen fer l'agost i que no s'han posat al dia.