Álvarez va fer honor a la tasca que desenvolupa al capdavant de la UGT amb un seguit d'al·lusions a l'activitat sindical, en què barrejava la invitació a la festa i la convivència a Gràcia. «Està prohibit anar a dormir sense haver rigut les vuit hores que marca el conveni», va assegurar, i va advertir que «no es permet que la vaga general sigui perquè la festa s'escapa dels dits com si no hagués existit». En el seu pregó va haver-hi espai per recordar «els que cobren mil euros, els que busquen pis, les dones que lluiten per superar la desigualtat de gènere», però sobretot per reclamar dels veïns «que no hi hagi més preocupació que la de conviure», i, sobretot, de viure. «Tan sols importa venir amb el bon rotllo pintat a la cara, i amb ganes de barrar el pas als intolerants, als especuladors i als que discriminen», va dir, per concloure amb el clàssic «visca la festa major de Gràcia!».
Álvarez va fer un pregó en què va barrejar el to festiu amb el sindicalista, però com més combatiu esdevenia el discurs, més crits rebia d'una part del públic. La Comissió de Festes Populars, hereva dels organitzadors de l'antiga festa de la plaça del Diamant, havia anunciat la lectura d'un pregó alternatiu abans de l'oficial. No va haver-hi cap pregó alternatiu, però en canvi es van instal·lar una cinquantena de persones al costat d'una pancarta que resava «De la vila som, a la vila ens quedem. Gràcia resisteix». Aquest col·lectiu va respondre al discurs d'Álvarez amb crits de «traïdor», «venut» i «fora». L'escridassada es va fer encara més intensa quan l'alcalde, Jordi Hereu, va recomanar als graciencs gaudir molt de la festa. Els crits, tot i que van dificultar l'audició del pregó, van quedar confinats a un lateral de la plaça, mentre que part del públic assistent els recriminava en veu baixa la seva actuació.
El pregó va donar el tret de sortida a la festa, però ahir a la tarda encara es vivia al barri un ambient de preparatius. Els veïns s'afanyaven a pintar elements decoratius, a muntar animals de cartró pedra, a guarnir carrers i places amb garlandes de plàstic i a muntar entrades als mons màgics en què, per una setmana, es converteixen les vies urbanes.
Per fer la festa més segura, l'ONG Sida Studi repartirà 20.000 preservatius de forma gratuïta. La distribució es farà amb cada beguda que es demani a les múltiples barres que han muntat les associacions veïnals, i s'acompanyaran d'una postal que en recorda l'ús correcte.