| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de novembre de 2024


diumenge, 29 d'abril de 2007
>

La màquina de fer tripartits

ICV és qui més creix en nombre de candidatures municipals, un 47%, i passa de les 197 llistes del 2003 a les 291 d'ara

ALBERT SEGURA. Barcelona
Ningú no creix tant en nombre de candidatures presentades a aquestes municipals com ICV-EUiA-EPM: de les 197 llistes del 2003, els ecosocialistes han passat a 291, un increment d'un 47% en només quatre anys. ERC ha crescut un 24% i el PSC un 12%. La coalició que lideren Joan Saura i Jordi Miralles vol aconseguir un 15% dels vots i recuperar alcaldies com Rubí i Sant Feliu de Llobregat, batallar per Badalona, Sabadell i Sant Boi de Llobregat i «desallotjar la dreta» de Tarragona. Però sobretot, Iniciativa pretén estendre la fórmula del tripartit amb què governa a la Generalitat arreu on sigui aritmèticament possible. Aquestes són les primeres municipals que ICV afronta des del govern i alguns dirigents temen que el cas de Núria Pòrtulas els pugui passar factura.



+ Tretze alcaldables joves.
Ve de la plana anterior
 Foto: J.P.

ICV s'ha adonat que en les eleccions catalanes, espanyoles o europees aconsegueix més d'un 7% de vots en molts pobles on mai no ha presentat llistes municipals, mai no hi ha fet cap míting electoral i, fins i tot, no hi té ni un militant. Per lògica –si més no, això és el que es pensa als despatxos de la seu del carrer Ciutat–, tots aquests simpatitzants votarien també els ecosocialistes en les municipals si hi hagués una candidatura d'ICV al seu poble o ciutat. I així Iniciativa guanyaria regidors per tot el país sense gairebé ni baixar de l'autocar. Amb aquesta hipòtesi, que quedarà confirmada o desmentida el 27 de maig, ICV va posar-se a treballar ja des del 2004 per estendre's territorialment i arribar el 2007 a les 300 llistes pròpies. Màrius Garcia, que va assumir la secretaria d'organització del partit el desembre del 2003, amb només 27 anys, és un dels principals artífexs de la brutal multiplicació de candidatures verd-i-roges –de 197 a 291, un 47% d'augment en només quatre anys– de la qual Iniciativa es vanta.



ELS «INCENDIS» AMB EUIA, REDUÏTS A LA MEITAT.
Que no hi hagi guerres territorials entre els ecosocialistes i els seus socis comunistes –pocs i escindits entre ells– és tan difícil com que Convergència i Unió es deixin de barallar. Aquest cop, però, els conflictes entre ICV i EUiA s'han reduït a la meitat. Els dos socis aniran per separat en sis municipis. A Ripollet, que té 37.000 habitants, Malika Zedjaoui encapçala la llista d'ICV-EUiA-EPM. I Modesto Olivera és el número u de la d'Esquerra Unida-Izquierda Unida. A Olesa de Montserrat, que supera els 21.000 habitants, es presenten per separat l'Entesa dels Olesans-ICV-EPM i el Bloc Olesà-Esquerra Unida-Izquierda Unida. Els electors també es trobaran que podran votar llistes diferents a Abrera o a Piera. Però s'han apagat els onze focs que hi havia en ciutats més importants, com ara Tarragona, el Prat, Santa Perpètua de Mogoda i la Llagosta.

TRENQUEN LLISTES CONJUNTES AMB EL PSC.
ICV ha trencat algunes de les 14 llistes conjuntes que en les municipals del 2003 va compartir amb el PSC. A Vilafranca del Penedès, Premià de Dalt o Sitges, per exemple, ara té candidatura pròpia, tot i que encara depèn dels socialistes en municipis com Igualada. Compartir la llista amb el PSC assegura a ICV obtenir algun regidor còmodament, però la fa invisible, l'impossibilita marcar un perfil propi, la deixa sense arguments per rebatre els que l'acusen de ser la marca blanca o la crossa dels socialistes. I deixa un buit a l'esquerra que acaben omplint partits extraparlamentaris. A més, en l'àmbit supramunicipal les llistes conjuntes compten pel PSC en la composició de consells comarcals i diputacions.

«HEM DE POSAR LA DRETA AL SEU LLOC».
L'aposta d'ICV-EUiA-EPM és clara: fer tripartits allà on sigui aritmèticament possible. «Hem de posar la dreta al seu lloc: a l'oposició», diu el secretari general, Jordi Guillot. Per això, que ICV trenqui les llistes conjuntes i es presenti per primer cop en molts llocs no hauria d'amoïnar gaire els alcaldes del PSC: si els candidats verd-i-rojos compleixen les consignes que llancen Saura i la resta de dirigents, prioritzaran els pactes d'esquerres. El que sí que pot fer mal al PSC i a ERC és que en alguns municipis ICV no obtingui prou vots per tenir un regidor però sí els en resti prou a les esquerres perquè en perdin algun. És un mal de creixement, però, que ja va tenir el PSUC per culpa del PSC l'any 1983 i els socialistes a causa d'Esquerra el 1992. I un problema que es troba la mateixa ICV cada cop que s'ha presentat per separat d'EUiA.

SIS ALCALDES D'ICV GOVERNEN AMB CIU.
Tot i basar les seves campanyes en l'eix dreta-esquerra i a acusar CiU de pactar només amb el PP –fins i tot després que Mas anés al notari–, ICV ha demostrat no tenir gaires problemes per fer pactes a la basca. De fet, un de cada quatre alcaldes ecosocialistes ho són gràcies a pactes amb CiU. Sis alcaldes, els de Montblanc, Santa Perpètua de Mogoda, Cerdanyola del Vallès, Arenys de Munt i Esparreguera, governen amb CiU. I fins i tot, el dels Pallaresos, va pactar amb el PP, a més del PSC, per ser alcalde –ICV el va fer fora del partit fulminantment–. En la legislatura que ara acaba també hi ha hagut dos alcaldes de CiU que ho han estat amb els vots d'ICV, i els ecosocialistes han participat en set governs més encapçalats per alcaldes de la federació de Mas i Duran. Altres alcaldes d'Iniciativa són el del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor; el de Vilassar de Dalt, Llorenç Artigas; el de Molins de Rei, Ivan Arcas; el de Palafrugell, Lluís Medir; el de Llagostera, Lluís Postigo; el de Martorelles, Miquel Àngel Sòria; el de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega –independent, de l'Entesa de Progrés Municipal–; el de Santa Coloma de Cervelló, Josep Comellas, i el de Sant Carles de la Ràpita, Miquel Alonso, que el 27 de maig es presentarà pel PSC. ICV només té una alcaldessa: la de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia. Però un 44,3% dels candidats que presentarà ara són dones.

PREOCUPACIÓ PEL «CAS PÒRTULAS».
Aquestes municipals són les primeres que ICV-EUiA no afronta des de l'oposició a la Generalitat. Això els ha ajudat a fer més llistes que mai. Però també comencen a notar el desgast que suposa tenir la conselleria d'Interior. La detenció de Núria Pòrtulas i l'aplicació de la llei antiterrorista –que ICV sempre ha repudiat però que ara ha d'aplicar– ha generat preocupació en càrrecs territorials que temen veure's perjudicats aquest 27 de maig, sobretot a les comarques gironines, però també en altres demarcacions. A Osona, per exemple, els càrrecs d'Iniciativa van reprovar públicament l'actuació dels dirigents del partit. I el PSUC Viu, que forma part d'EUiA, i Els Verds, integrats a ICV, han mostrat també el seu malestar. De moment, els han boicotejat alguns actes de campanya, però els líders del partit neguen que el cas els pugui passar factura, entre altres coses, perquè els que es manifesten contra ICV «no van a votar». Jordi Guillot va reconèixer en una entrevista a El Punt que el cas «ha generat incomoditat i situacions violentes». «No estem acostumats al fet que es facin manifestacions davant les nostres seus i que les pintin i hi causin desperfectes, ho trobem injust del tot.» «Com a partit, estem en contra de la llei antiterrorista, a diferència d'altres, però també tenim molt clar que els consellers, hagin votat o no la llei, estan subjectes a tot el marc legal», diu Guillot. Tretze de les 291 candidatures d'ICV-EUiA, les encapçalen joves –ahir es van presentar a Barcelona–. Joves d'Esquerra Verda i Alternativa Jove calculen aconseguir uns 40 regidors i s'han fixat l'objectiu de resoldre el problema de l'habitatge. Les joventuts ecosocialistes tenen 209 candidats en les 291 candidatures verd-i-roges. Els alcaldables joves es presenten per Matadepera, Balaguer, Tortosa, Sant Joan de Vilatorrada i Torrefarrera, entre altres municipis.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El germà rebel fa l'estirada

>Mayol acusa Hereu de «deslleial» per usar com a eina electoral el castell de Montjuïc

>CDC expulsa els sis militants de Navàs que han fet una llista alternativa a CiU

>El PSC presenta a la Garrotxa l'única llista integrada només per dones

>Pujol planteja «una gran batalla» de CiU per obtenir l'alcaldia de Mataró per primera vegada

>Trias proposa convertir l'hospital de Sant Pau en un museu del modernisme

>Portabella vol plaques fotovoltaiques a tots els edificis municipals

>Un empat tècnic entre el PSC i CiU donaria a la resta de partits les claus dels pactes

>«Demano coherència a ICV»

>«Estudiem connectar l'estació del TAV amb el transport públic urbà»

>«Treballarem perquè el polígon Francolí sigui com un 22@»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.