Montilla, principal avalador de la línia quan era ministre d'Indústria, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio que la MAT serà una realitat, però va recordar que depèn d'un acord entre els estats espanyol i francès, «que és qui la té paralitzada per raons de política interna». En aquest punt va coincidir amb els seus socis que difícilment hi haurà una decisió abans de les eleccions a França, tot i que els contraris a la línia de 400 kV temen que en la cimera de dijous a Girona entre José Luis Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac es pugui anunciar un acord. Montilla, però, va ser condescendent amb ERC i ICV-EUiA admetent que «la gent ha de ser coherent» i que no poden canviar «d'un dia per l'altre». Els republicans i els ecosocialistes també van recórrer a la «coherència» per justificar la seva presència en la manifestació.
Montilla va apuntar que les infraestructures «es poden fer sense danyar el territori», i aquí és on es van agafar ERC i ICV. La portaveu ecosocialista, Dolors Camats, va parlar de la voluntat que el pacte de govern reflecteixi «un acord perquè totes les parts se sentin còmodes», recordant que «la Generalitat ha de tenir una posició o establir un marc per resoldre-ho, però no té tota la capacitat» per decidir. Camats va reiterar que ICV no troba necessària la línia ni per al TAV ni per subministrar Girona, i va admetre que les centrals de cicle combinat podrien ser una tercera via ja apuntada pel vicepresident d'ICV, Jordi Guillot. De fet, fonts de la direcció d'ERC van explicar que el que s'està negociant és el mapa i el model energètic de Catalunya el pla de l'energia no defineix si la connexió és necessària i que Esquerra és partidària de reforçar la línia actual. La diputada Carme Capdevila també va insistir a dir que «en l'únic en què pot incidir el govern és que es faci amb garanties que no es malmeti el territori». Capdevila admet que a Girona «hi ha un dèficit energètic» que s'ha de resoldre, però que hi ha altres mesures per fer-ho, com ara les energies renovables i la millora de la xarxa actual.
L'oposició ja ha aprofitar per posar el dit a la llaga. El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir que el tripartit «comença, fins i tot abans de la seva constitució formal, a donar signes d'inestabilitat». Duran va considerar la MAT «fonamental» i va criticar que Montilla «hagi estat incapaç de fixar la posició del govern». El dirigent va assegurar que CiU ho hauria dit clarament.