Els tres nous consellers de la Generalitat, Joan Manuel del Pozo (Educació i Universitats), Carme Figueras (Benestar i Família) i Xavier Sabaté (Governació), tots del PSC, van prometre el càrrec en un acte en què Pasqual Maragall va deixar més clar que mai que la seva aposta és el tripartit. El President va fer un discurs en clau electoral i va carregar contra CiU. Tot i que sense anomenar la formació, va descartar un pacte PSC-CiU en preguntar-se si, un cop aprovat l’Estatut, poden tornar a la Generalitat els que no el van tirar endavant quan eren al govern. «És legítim preguntar-me si seria normal que, després de tot, hagués de governar un partit que va ser el que no va fer l’Estatut en els vint-i-cinc anys que va poder», van ser les seves paraules. A més, el President va parlar «dels adversaris d’aquest govern i d’aquest projecte». En canvi, va defensar la feina feta pel tripartit, va lloar els consellers sortints –que ahir van ser tots presents a l’acte, a diferència de la presa de possessió de fa un mes– i va destacar, «de manera especial» l’exconseller primer, Josep Bargalló, pel «sentit del deure, l’eficàcia i la lleialtat». «Fer fora ERC del govern ha estat una de les decisions més difícils, si no la més difícil, de la meva vida política», va dir.
Maragall va llançar un doble missatge als republicans. D’una banda, per l’Estatut en proclamar: «Macià també va apostar pel ‘sí’, no ho oblideu. I el poble de Catalunya el va seguir.» I, de l’altra, per les aliances de futur, en defensar el país que «hem començat a dibuixar –va dir– i construir en aquests dos anys i pocs mesos en què s’ha fet més feina que moltes vegades en un període sencer». Finalment, va unir les dues idees, Estatut i possible repetició del Pacte del Tinell: «Catalunya, amb el nou estatut, tindrà el reconeixement, les competències i els recursos necessaris per esdevenir possible». «Aquest –va continuar el President– era el nostre objectiu el desembre del 2003, quan vam entrar aquí. Aquest continua essent un projecte compartit el maig del 2006. Un projecte que té un futur esplèndid al davant», va concloure.
EL MATEIX TREN
En línia amb el discurs de Maragall, els consellers del PSC que substitueixen els republicans van deixar clara la «vigència del Pacte del Tinell» i la seva voluntat de continuar, en els respectius departaments, amb les polítiques encetades pels seus antecessors. El més gràfic va ser Joan Manuel del Pozo, que va afirmar que «s’ha canviat la màquina del tren, però la via, les estacions i el punt d’arribada són els mateixos». El nou titular d’Educació i Universitats va garantir que es compliran tots els compromisos que tenia el departament, inclosa la sisena hora lectiva. La consellera de Benestar i Família va apostar per «consolidar el canvi que va començar fa dos anys i mig en les polítiques socials» i el conseller de Governació va subratllar el «gir copernicà» del departament quant a recursos destinats als ajuntaments.
Altres veus del govern i el PSC continuaven ahir amb el discurs d’apropament a ERC. El conseller d’Economia, Antoni Castells, va dir que «tornaria a subscriure un projecte de fer una política progressista i catalanista» encara que el va condicionar al fet que hi hagi un «lideratge inequívoc» del PSC per poder «marcar el camí». El portaveu de la Generalitat, Joaquim Nadal, que també va prendre possessió com a conseller de la Presidència, va deixar clar que un govern de coalició amb CiU «només s’hauria de produir en casos d’emergència» perquè «no garanteix l’alternança en el poder». Els militants del PSC han expressat sovint el seu malestar per l’actitud d’ERC, però la seva crítica es matisa quan els dirigents els plantegen que l’alternativa és pactar amb CiU.
ERC, per la seva banda, deixava la porta oberta a «qualsevol possibilitat» inclosa la repetició del tripartit, però «sobre bases i amb un perfil diferents». I ICV, igualment, s’hi ha mostrat partidària, tot i que condicionant-ho al candidat que finalment triï el PSC. Al consell nacional d’ICV celebrat dissabte es van sentir veus crítiques cap a un nou tripartit presidit per Maragall.
I és que la continuïtat de Margall serà una de les claus del futur joc d’aliances, tant per les condicions que imposin els possibles socis del PSC com perquè els socialistes, com apuntava Castells, voldran assegurar-se un lideratge fort. La falta de lideratge ha estat, precisament, una de les crítiques que més ha hagut de sentir el President. El portaveu dels socialistes, Miquel Iceta, va intentar tallar sense èxit les especulacions assegurant que no hi ha cap debat obert al partit sobre el candidat. Iceta, però, va defensar que si finalment no es presenta Maragall, al PSC no hi falten possibles successors i va esmentar, com a exemple, el conseller Nadal, la vicepresidenta, Manuela de Madre i el primer secretari, José Montilla.