30.01.2015 - 06:00
Al voltant de la torre de Sant Joan de l’Alguer hi ha dos dels testimonis més veterans de la presència pública del català al carrer: el rètol del restaurant ‘Lu Pultal’ (així, escrit fonèticament) i el del negoci ‘Lo barber’, menat per tota una institució de la ciutat sarda. Àngel Maresca (1944), conegut amb el xistu de ‘lo Barber’, va començar l’ofici quan tenia set anys o vuit, compaginant-ho amb l’escola. Però tan conegut és pel domini de la navalla i les tisores com pel fet de tocar la guitarra i la mandolina, que a la mínima ocasió surten d’un armari de la barberia per a cantar la història i contar històries de la seva Alguer.
Ahir i avui, portat per la Plataforma per la Llengua de l’Alguer, lo Barber torna a Barcelona després d’uns quants anys per participar en el complet programa previ dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia que organitza cada any el Centre Artesà Tradicionàrius: ahir al vespre va compartir escenari amb glosadors mallorquins i principatins en una vetllada gastronòmica i musical, de sons i gusts, centrada en la cançó improvisada; i avui a la nit, juntament amb la illenca Antònia Serra Soler, ‘Mussola’, protagonitza el concert ‘Des de Mallorca a l’Alguer‘.
Poc abans de les actuacions, ho hem aprofitat per entrevistar-lo i saber més coses de la cançó a l’Alguer, de gèneres particulars com el de les bàlzigues i de la seva visió sobre el present i futur de la llengua i la cultura catalanes a Sardenya.
Informació relacionada:
Mallorca i l’Alguer escalfen els foguerons de Gràcia amb tasts, glops, glosades i ballades