29.01.2015 - 06:00
Des del 1992, la tradicional festa de Sant Antoni també se celebra, una setmana després, a Gràcia, on els foguerons ja han esdevingut tota una tradició. Com també ja és tradició, els dies previs a l’encesa del foc a les places de la vila, d’escalfar l’ambient amb cants i tasts al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Gràcia. Abans dels foguerons de dissabte (programa), doncs, el cicle Tradicionàrius proposa una agenda ben atapeïda que inclou, avui mateix, una ‘Oda a la sobrassada’ del músic i gastrònom Pere Tàpias i una trobada de cançó improvisada amb quasi tots els accents de la llengua.
Després de tastar sobrassades, botifarrons i camallots, a més de productes algueresos com pa carasau, recuita frescal i licor de murta, començarà la glosada oberta amb els cantadors Mateu ‘Xurí’, Maribel Servera i Catalina Canyelles, de les Illes; els membres de VOPB de Catalunya, i Àngel Maresca, ‘lo Barber’ de l’Alguer.
Maresca, a més d’afaitar barbes i tallar cabells, també és ben conegut a la ciutat sarda com a cantador i autor de cançons que ja s’hi han fet populars. Ho tornarà a demostrar demà al vespre, al costat d’Antònia Serra Soler, ‘Mussola’, amb el concert ‘Des de Mallorca a l’Alguer’: ‘De les tonades creades per una pagesa a sa Pobla al repertori d’un barber alguerès. Del camp a la barberia. Lligat per la glosa d’en Xurí i na Servereta, i amb col·laboracions justes i mesurades. […] Un viatge amb veus de dos centres de la Terra.’
Abans del concert de demà es projectarà el documentari ‘Terra guanyada. El cant improvisat a l’Ebre‘, sobre la transmissió, recuperació i actualitat d’aquesta tradició popular, i es farà un taller de ball mallorquí a càrrec de l’associació Ballugall.