| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 30 d'octubre de 2024


divendres, 19 de setembre de 2008
>

El jardí botànic Marimurtra de Blanes vol impulsar la recerca científica i la conservació

El nou pla director marca les línies a seguir en els propers anys perquè els jardins esdevenguin un centre de referència

JORDI COLOMER. Blanes
La Fundació Carl Faust va presentar ahir el nou pla director per al Marimurtra de Blanes, que entre molts altres objectius té el de convertir el jardí botànic en un centre de recerca més que no pas de formació d'investigadors. El jardí botànic Marimurtra encararà, doncs, una nova etapa centrada en la producció científica d'impacte per assolir els nivells de qualitat científica que ara hi manquen. En aquest sentit, el Marimurtra potenciarà la incorporació de doctors ja formats. D'altres objectius del pla director són la consolidació i el redimensionament de les instal·lacions de suport, l'evolució cap a un jardí orientat a la conservació de la flora i cap a una estació d'experimentació i estudi dels efectes del canvi climàtic, així com una estratègia de treball en xarxa.



+ El moment de la inauguració del nou laboratori del jardí botànic. Foto: JOAN SABATER

La Fundació Carl Faust ha volgut donar un nou impuls al jardí botànic Marimurtra amb un nou pla director que pretén que l'espai faci un salt qualitatiu important. D'aquesta manera, es determinen com a objectius principals la conservació de la diversitat biològica vegetal, treballant en una xarxa cooperativa internacional. Paral·lelament, s'estableix que aquesta nova concepció de jardí no pot escapar de cap manera de la causa principal de la crisi de la biodiversitat, i per això, a més de la conservació, es potenciaran les activitats que contribueixin a l'estudi de les conseqüències sobre la biodiversitat i les mesures pal·liatives dels efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, s'està fent una selecció d'espècies endèmiques o amenaçades per protegir-les ex situ –fora del seu hàbitat natural–, combinada amb unes propostes de recollida de llavors, d'aclimatació de plantes i de conservació al banc de germoplasma del Marimurtra.

Pel que fa a les col·leccions de planta viva del jardí, el pla director inclou un jardí subtropical, un de clima mediterrani i un altre que es convertirà en educatiu. També es volen potenciar les deu hectàrees de bosc adjacents a l'actual jardí visitable. Quant al banc de geoplasma que s'ha d'endegar, s'estableix les col·leccions principals a conservar, que són, entre d'altres, espècies catalogades i amenaçades de Catalunya, espècies dominants i representatives dels diferents hàbitats de la comarca de la Selva i espècies amenaçades de l'àrea del Mediterrani. Igualment, el pla director fa referència a un herbari, que en tot cas ha de ser modest i únicament d'abast comarcal.



NOU LABORATORI
Després de la presentació del pla director i del director científic, Josep Antoni Rosselló, es va procedir a la inauguració del nou laboratori. Rosselló serà l'encarregat de dirigir-hi les línies de recerca. El nou laboratori disposarà de l'instrumental més modern i adequat per a les noves comeses, ja que l'anterior havia quedat massa obsolet.

GRAN AFLUÈNCIA DE PÚBLIC
A part de l'interès científic, el jardí botànic té un excel·lent atractiu paisatgístic, amb esplèndides vistes al mar i amb plantes de gran bellesa. És per això que té una gran afluència de visitants durant tot l'any. Actualment visiten els jardins unes 120.000 persones a l'any.




- Compromís de conservació ex situ del 60% de les espècies amenaçades en el banc de germoplasma i participació en plans de recuperació de les espècies prioritàries.
- Col·laboracions, integració en xarxes de treball i connexions nacionals i internacionals en el camp de la conservació de la flora.
- Projectes de conservació de la flora a l'entorn immediat, potenciant l'ús de recursos propis.
- Aportació i millora de les tècniques disponibles, amb formació pròpia de personal i l'execució de plans de recuperació d'espècies silvestres amenaçades.
- Projectes d'etnobotànica, amb la finalitat de transmetre el valor de la diversitat biològica per a la utilitat i el benestar de l'espècie humana, així com també pel manteniment dels valors culturals.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El doctor Rosselló, director científic

>El projecte per declarar els grans jardins de Lloret i Blanes patrimoni de la humanitat està aturat del tot

>El jardí botànic Marimurtra de Blanes impulsarà la recerca

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.