| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 30 d'octubre de 2024


divendres, 22 d'agost de 2008
>

El govern manté que vol connectar el Segre i el Llobregat



PURI ABARCA. Prada

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) manté la idea que una interconnexió del riu Segre amb el Llobregat, amb una captació a l'altura d'Isòvol, servirà per fer augmentar fins a 1,5 m³ per segon la conca del Ter, traient pressió així del cabal del riu gironí. El director de planificació per a l'ús sostenible de l'aigua de l'ACA, Gabriel Borràs, ho va assegurar ahir clarament, durant un debat sobre els recursos hídrics, a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada.

Un cert grau de «sacrifici» del Segre, amb un afegit de modernització al canal d'Urgell serviria per treure pressió al Ter i no significaria que el riu lleidatà perdés cabal, segons va afirmar Borràs. Tot plegat, després d'un intercanvi de retrets entre el representant en el debat de la Plataforma del Ter, Lluís Sala, i la de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Susanna Abella. Borràs va reconèixer, però, que l'aposta de la Generalitat per solucionar els problemes de recursos hídrics topa amb la política del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient a la resta de l'Estat a l'hora de fer interconnexions, una situació que, segons va dir «ni l'Estatut ha pogut arreglar». El dèficit estructural de les conques internes de Catalunya es calcula en 80 hm³. Els 7,5 milions d'habitants de Catalunya consumim uns 750 hm³ anuals d'aigua (uns 120 litres per habitant i dia) i el sistema de dessalinització en resoldrà uns 200.

El debat sobre l'aigua en l'època de sequera va ser, segons va qualificar Borràs, «visceral i passional». Així ho van recordar ahir Sala i Abella, que van deixar entreveure, amb aparença de correcció, les posicions inamovibles del nord i el sud de Catalunya pel que fa a l'aigua. Sala va recordar que el Ter està en una situació crítica i que el principi de «solidaritat» hídrica ja fa temps que s'aplica en excés, situació que comporta que no hi hagi el cabal de manteniment suficient, amb la consegüent salinització dels pous. De fet, en l'últim episodi de sequera, segons va exposar Sala, la quota de solidaritat del Ter cap a Barcelona va representar la marxa d'entre un 70 i un 80 per cent del volum d'aigua recollida a la conca. «Si el Ter falla, el discurs de la nova cultura de l'aigua s'ensorra. No té un problema el Ter, el té el país», va sentenciar Sala. Abella va ser rotunda: «L'Ebre no és la solució per al Ter.» La portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre va retreure als defensors del retorn del cabal del Ter que els facin «sentir culpables». Per Abella, connectar l'Ebre a Barcelona no serviria per reduir l'aportació del Ter, sinó que «només se seguiria alimentant la gran metròpoli».



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.